Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Μελτέμι στο Λιβυκό, αλλά με όριο!



7 Ιουλίου 2017



Είμαστε στα Σφακιά στην Κρήτη. Το μελτέμι δέρνει τα νότια παράλια των Χανίων αλύπητα. Αλλά ίσως και να μην είναι έτσι ακριβώς.




Από τη θέση Σκαλωτή του Φραγκοκάστελου η θάλασσα του Λιβυκού έχει αυτή την όψη. Όπως λένε οι ντόπιοι, «βγάζει φίδια» (!!!!). Αν και o βοριάς δε βγάζει κύμα στην παραλία, ο αέρας σε «παίρνει και σε σηκώνει». Η εικόνα της θάλασσας σε τρομάζει. Φαντάζομαι τι θα γίνεται στη Γαύδο, που φαίνεται στο βάθος. 

Περίπου 10 χμ πιο δυτικά, στο χωριό Βρασκάς, η εικόνα αλλάζει. Σα να υπάρχει ένα όριο. «Άλλος Θεός»!!! Η θάλασσα ηρεμεί και ο βοριάς που λυσσομανά γίνεται ένα απαλό, δροσερό αεράκι. Μέχρι και ζέστη έχει μέσα στη Χώρα των Σφακίων. Τι συμβαίνει εδώ;
Αν θεωρήσουμε σαν όριο το φαράγγι της Ίμπρου και τον κεντρικό δρόμο που έρχεται από τα Χανιά, στα δυτικά τα πανύψηλα Λευκά Όρη «πέφτουν» κατευθείαν στη θάλασσα, εμποδίζοντας το βοριά να φτάσει στα παράλια. Στα ανατολικά όμως, το φαράγγι της Ίμπρου λειτουργεί σα σιφόνι, ενισχύοντας μάλιστα τον άνεμο και τα βουνά, χαμηλότερα και αρκετά πιο πίσω από τις ακτές, επιτρέπουν στο βοριά να σαρώνει τα πάντα στα πεδινά ανάμεσα στο βουνό και την παραλία.
Αυτή είναι η (απόλυτα λογική) εξήγηση που μας έδωσαν οι ντόπιοι.
Α, ρε Ελλάδα με τις αντιθέσεις σου!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...