Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πάρκο Κτηματολογίου!


17 Μαΐου 2018


Βρισκόμαστε στο Νέο Ηράκλειο, στην Αττική, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία του Σταθμού του ΗΣΑΠ. Από το σταθμό ξεκινά η οδός Πράσινου Λόφου. Δύο τετράγωνα μετά την πλατεία, στο δεξιό μέρος, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, ανάμεσα σε δύο κτίρια υπήρχε πάντα ένα μικρό οικόπεδο με πεύκα, κλεισμένο με συρματόπλεγμα.


Λίγους μήνες πριν, που πέρασα, είδα κάποιες αλλαγές. Ο χώρος ήταν διαμορφωμένος με κάποια στοιχεία, πολύ ενδιαφέροντα. Πρώτα από όλα καθαρός, κάποια παγκάκια ένα γύρω, κορμοί δέντρων βαμμένοι βαθύ κόκκινο, σε σχήμα Χ χωρίζουν τον χώρο από το πεζοδρόμιο χωρίς να εμποδίζουν την πρόσβαση μέσα, ένας τεχνητός καταρράκτης (?) στο βάθος (δεν τον έχω δει να δουλεύει, γι αυτό και το ερωτηματικό) μια πινακίδα στο κέντρο και ένα ενημερωτικό πανό στον τοίχο του κτιρίου που βρίσκεται δεξιά.
Η πινακίδα γράφει: «Πάρκο Κτηματολογίου»
και το πανό έχει τον τοπογραφικό χάρτη της περιοχής του 1837 και δίνει τις σχετικές πληροφορίες.
Αντιγράφω αυτές τις πληροφορίες:
«Το πρώτο κτηματολόγιο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι αυτό που συντάχτηκε στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα και αφορά στο συνοικισμό «Αράκλι» ή Ηράκλι» (δηλαδή το σημερινό Ηράκλειο Αττικής).
Η τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής έγινε από τον γεωμέτρη δεκανέα C. Bauer το 1837. Η έκταση που αποτυπώθηκε διανεμήθηκε σε ανεξάρτητα τμήματα (κτήματα) ανά κατηγορία ποιότητας και χρήσης γης (οικόπεδα για την ανέγερση κατοικίας, κήποι, καλλιεργήσιμα και μη κτήματα) που μπορούσαν να παραχωρηθούν σε κάθε συνοικιστή (έποικο).
Στο κτηματολογικό αυτό διάγραμμα του Bauer, σε κλίμακα 1:4000, έχουν αποτυπωθεί πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής, που υπάρχουν και σήμερα, όπως π.χ. η περιοχή του Πράσινου Λόφου, που προφανώς ήταν δεντροφυτεμένη την εποχή εκείνη και για το λόγο αυτό διατηρήθηκε όπως ήταν χωρίς να κατατμηθεί, το ρέμα που αποτελεί σήμερα το κοινό όριοτων δήμων Ηρακλείου και Αμαρουσίου, ο δρόμος που συνέδεε τις Κουκουβάουνες με το Μαρούσι, δηλαδή η σημερινή οδός Πλαπούτα, ο δρόμος που συνέδεε τη Νέα Ιωνία με το Χαλάνδρι, δηλαδή η σημερινή οδός Καποδιστρίου. Είναι εκπληκτική η ταύτιση χαρακτηριστικών τοπογραφικών στοιχείων που αποτυπώνονται στο διάγραμμα αυτό με τα αντίστοιχα που αποτυπώνονται σε πρόσφατους χάρτες της ΓΥΣ.»
Ζω στο Ηράκλειο 31 χρόνια και αυτές οι πληροφορίες μου ήταν παντελώς άγνωστες, όπως είμαι σίγουρος πως είναι άγνωστες και σε πολλούς Ηρακλειώτες, γέννημα, θρέμμα. Άλλωστε ξέρουμε από τους αρχαίους μας ακόμα πρόγονους πως «Γηράσκω αεί διδασκόμενος»!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...