Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Σελινούς, η αποικία της αποικίας!

Στο ένα «άκρο» της Τριακρίας!

Ταξίδι στη Δυτική Σικελία, μέρος 7ο

(συνέχεια από Monreale, η αποθέωση της τέχνης του ψηφιδωτού!)

8 Οκτωβρίου 2019

 

 

Γύρω στα 100χμ Ν.-Ν.Δ. του Παλέρμο, στην άλλη (νότια) μεριά του νησιού, πάνω στη θάλασσα, είναι ένας από τους σημαντικότερους και πολύ εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Σικελίας.


Είναι ο Σελινούς (Selinunte), που ήταν αποικία των κατοίκων της αποικίας των Μεγαραίων Μέγαρα Υβλαία. Ιδρύθηκε πιθανά τον 7ο αι π.Χ. και καταστράφηκε από τους Καρχηδόνιους αρχικά το 409π.Χ. και οριστικά το 250π.Χ. Φαίνεται πως πήρε το όνομά του από τα πολλά άγρια σέλινα που φύτρωναν στην περιοχή, εξ’ ου και το σέλινο στο νόμισμά του.

Ο αρχαιολογικός χώρος που είναι πολύ κοντά στην παραλία, ανάμεσα στον ποταμό Modione (ο αρχαίος Σελίνος) στα δυτικά και στον ποταμό Cottone στα ανατολικά, αποτελείται κυρίως από δύο τμήματα.

Την Ακρόπολη στα δυτικά

και τον ανατολικό λόφο. Ανάμεσά τους βρίσκονται ερείπια από την αρχαία πόλη. Στα δύο αυτά τμήματα βλέπει κανείς, εκτός των άλλων, τα ερείπια 8 ναών, δωρικού ρυθμού, που συμβατικά ονομάζονται με γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. (περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Περίπου μετά από μιάμιση ώρα φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο. Λόγω του κινητικού μας προβλήματος μας επέτρεψαν να μπούμε με το αυτοκίνητο και να παρκάρουμε αρκετά κοντά στα σημαντικά μνημεία.

Έτσι φτάσαμε στην Ακρόπολη και κατεβήκαμε σε σημείο που μπορούσε να βλέπει η Σοφία, μιας και η πρόσβαση στα ερείπια των ναών και των λοιπών κτισμάτων ήταν πολύ δύσκολη.

Ο χώρος περιβάλλεται από τείχος

και ήταν χτισμένος σύμφωνα με το «Ιπποδάμειο Σύστημα», που βασιζόταν στη χάραξη παράλληλων δρόμων, που τέμνονται κάθετα, ώστε να δημιουργούνται οικοδομικά τετράγωνα και κανονικές πλατείες. Τα οικοδομικά τετράγωνα είχαν χαραχθεί με ακρίβεια και χωρίστηκαν σε οικόπεδα ίσου εμβαδού.

Δύο μεγάλοι,

κάθετοι μεταξύ τους δρόμοι όριζαν όλο τον χώρο. Τέσσερεις από τους πέντε δωρικούς ναούς (ναοί O, A, C και D από νότο προς βορρά) της Ακρόπολης, είναι χτισμένοι παράλληλα ο ένας με τον άλλο ενώ ο πέμπτος (B) βρίσκεται ανατολικά του C. Όλοι κείτονται σε ερείπια και μόνο ο ναός C είναι μερικά αναστηλωμένος.

Κατέβηκα και περιπλανήθηκα ανάμεσα στα ερείπια.

Ναός O (490-460π.Χ.) αφιερωμένος ίσως στην Αθηνά ή τον Ποσειδώνα

Ναός A (490-460π.Χ.) αφιερωμένος ίσως στους Διόσκουρους ή τον Απόλλωνα

Ναός B (περ.250π.Χ.) αφιερωμένος ίσως στη Δήμητρα και την Κόρη

Ναός C (550π.Χ.) αφιερωμένος στον Ηρακλή ή τον Απόλλωνα. Ο παλαιότερος της Ακρόπολης και πιθανά λειτουργούσε σαν αρχείο μιας και βρέθηκαν εκατοντάδες σφραγίδες.

Ναός D (540π.Χ.) αφιερωμένος στην Αφροδίτη ή την Αθηνά

Η θέα από εκεί πάνω προς τη θάλασσα και προς τα ανατολικά

και προς τα δυτικά είναι πολύ όμορφη.

Η θέα όμως, που είναι «όλα τα λεφτά» είναι προς τον Ανατολικό λόφο, όπου δεσπόζει αναστηλωμένος ο ναός Ε.

Έκανα μια μεγάλη βόλτα μέσα στα ερείπια

και έφτασα μέχρι τις πύλες του τείχους.

Μετά από αυτή τη βόλτα και πολλές φωτογραφίες γύρισα στο αυτοκίνητο και οδήγησα μέχρι τον ανατολικό λόφο

και σταμάτησα δίπλα στον εντυπωσιακό ναό Ε.

Στο τμήμα αυτό του Σελινούντα υπάρχουν τα ερείπια τριών ναών, χτισμένων παράλληλα μεταξύ τους.

Μπροστά μας είναι ο αρκετά αναστηλωμένος ναός E (460-450π.Χ.) ή αλλιώς Ηραίον. Μένεις με το στόμα ανοιχτό μπροστά σε αυτόν τον ναό.

Μια σκάλα στην ανατολική του πλευρά

οδηγεί στο εσωτερικό του, όπου επιτρέπεται η είσοδος.

Οι δωρικοί κίονες σε καθηλώνουν και γενικά το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό και μπαίνοντας έχεις μια αίσθηση, που εμείς, με την απαγόρευση εισόδου στο εσωτερικό των δικών μας ναών, δεν γνωρίζουμε ή όσοι προλάβαμε την εποχή που επιτρέπονταν, έχουμε ξεχάσει.

Από τα ανοίγματα ανάμεσα στους κίονες έχει κανείς μια πολύ όμορφη θέα προς την Ακρόπολη.

Έξω από τον ναό στέκει ένα πολύ μοντέρνο γλυπτό του Giacomo Rizzo, Σικελού καλλιτέχνη και καθηγητή στην Ακαδημία Καλών τεχνών του Παλέρμο, γεννημένου το 1977 με τίτλο Non ti scordar di me”, Are you my Mother? του 2019.

Βόρεια του ναού E είναι ο ναός F (550-540π.Χ.) αφιερωμένος στην Αθηνά ή τον Διόνυσο. Είναι ο παλαιότερος, ο μικρότερος και ο πιο κατεστραμμένος του Ανατολικού λόφου.

Ο τρίτος, ο ναός G (530-409π.Χ.) ήταν ο μεγαλύτερος του Σελινούντα και ήταν αφιερωμένος στο Δία ή τον Απόλλωνα. Και αυτός κατεστραμμένος με αναστηλωμένο έναν κίονα.

Κάναμε μια μεγάλη βόλτα ανάμεσα στα ερείπια,

θαυμάσαμε και τη δυτική πλευρά του ναού E και μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να φύγουμε.

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Σελινούντα, ενός από τους σημαντικότερους χώρους της Μεγάλης Ελλάδας, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Η μέρα όμως είχε και συνέχεια, πριν επιστρέψουμε στο δωμάτιο μας. Αλλά αυτό στη συνέχεια του οδοιπορικού μας. 


(το ταξίδι συνεχίζεται Έρυξ και Κεφαλοίδιον!)

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...