Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Μάρτυρες Βιομηχανικής Ανάπτυξης

Μικρή εισαγωγή:
Αν και η παρουσίαση αυτή είναι έτοιμη εδώ και μέρες, θέλησα να την ανεβάσω πρώτα στο αξιολογότατο ιντερνετικό περιοδικό για τη φωτογραφία http://www.fotoartmagazine.gr/ που με το «τεύχος» Μαΐου κάνει σήμερα, Πρωτομαγιά, μια «επανεκκίνηση», ένα νέο ξεκίνημα , μετά από δύο και χρόνια σιγής. Εύχομαι να είναι και αυτό τουλάχιστον το ίδιο καλό όπως και όταν πρωτοξεκίνησε 11 χρόνια πριν και με στόχο να το ξεπεράσει κατά πολύ σε ποιότητα! Καλή (νέα) αρχή!!!

2-22 Απριλίου 2012

(ας είναι αυτή η παρουσίαση ένα μικρό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, έστω και αν δεν έχει τη συνήθη μορφή αφιερωμάτων στην σπουδαία αυτή μέρα)

Η περιοχή της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα υπήρξε για δεκαετίες μια πολύ ανεπτυγμένη βιομηχανική περιοχή. Διεκδίκησε κι αυτή, όπως κι ο Πειραιάς, την επωνυμία «Ελληνικό Μάντσεστερ». Και όπως λέει η γνωστή παροιμία «μαζί με το βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα», οι όμορες περιοχές, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Γαλάτσι, το Νέο Ηράκλειο, εκβιομηχανίστηκαν κι αυτές σε ένα βαθμό, λιγότερο ή περισσότερο. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως πήραν την «κάτω βόλτα» της αποβιομηχάνισης. Το αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν τα εργοστάσια και σιγά-σιγά να ερημώσουν. Τα περισσότερα σωριάστηκαν σε ερείπια (μόνα τους ή βίαια) και στα οικόπεδα σηκώθηκαν πολυκατοικίες ή σύγχρονα κτίρια διαφόρων χρήσεων. Κάποια παραμένουν ερείπια, καταφύγιο «παιδιών ενός κατώτερου Θεού» και αρουραίων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...