Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Άγιος Βασίλειος Βοιωτίας

17 Απριλίου 2010 

- Που θα πάμε αύριο;
- Κάπου ήσυχα για ψαράκι.
- Για πού λες;
- Πάμε προς παραλίες Βοιωτίας;
- Θα ψάξω. Τηλεφωνιόμαστε αύριο.


Ο χάρτης της Στερεάς Ελλάδας της ROAD άνοιξε και ο προορισμός και η διαδρομή εντοπίστηκαν. Άγιος Βασίλειος. Ο πρώτος κόλπος της Βοιωτίας μετά το Πόρτο Γερμενό. Μόνο που μεταξύ τους δεν υπάρχει επικοινωνία. Έτσι η διαδρομή είναι μέσω της παλιάς εθνικής που πάει για Θήβα- Βίλια – Ερυθρές (έξω και από τα δύο) - αριστερά για Πλαταιές – Καπαρέλι – Άγιος Βασίλειος. Γύρω στα 90 χμ. άσφαλτος.

Γύρω στις 11.30 ξεκινήσαμε. Ανεβήκαμε από Άνω Λιόσια, περάσαμε τη χωματερή και από ένα λάθος μπήκαμε από την πίσω μεριά του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ και από μια αρκετά όμορφη και πράσινη διαδρομή, με πολλές στροφές βγήκαμε στο χωριό Στεφάνη των Δερβνοχωρίων. Από εκεί Οινόη, και στη παλιά Εθνική για Θήβα. Περνάμε την ορεινή διάβαση της Κάζας, παρακάμπτουμε τις Ερυθρές και στρίβουμε αριστερά για Πλαταιές. Το τοπίο καταπράσινο με πολλές καλλιέργειες.
Αριστερά μας ο Κιθαιρώνας τον οποίο σε λίγο αρχίζουμε να ανεβαίνουμε από τη Βόρεια πλευρά του. 
Ο δρόμος είναι πια ορεινός, στενός με αρκετές στροφές. Σε λίγο μια διασταύρωση. Αριστερά για Άγιο Βασίλειο και δεξιά για Καλαμάκι. Εν τω μεταξύ πέρασε η ώρα και τα στομάχια μας έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται.
-   Προς τα πού να πάμε;
-   Όπου θα βρούμε φαΐ!
-   Ναι αλλά που;
-   Πάμε προς Καλαμάκι και βλέπουμε.
Στρίβουμε δεξιά. Σε λίγο ο δρόμος είναι φρεσκοστρωμένος και λίγο μετά χωματόδρομος! Τώρα τον φτιάχνουν.
Κατεβαίνουμε και σε λίγο φτάνουμε σε ένα πολύ όμορφο μικρό κόλπο με πεντακάθαρα νερά. Στην αριστερή άκρη βγαίνουν πηγές μέσα από το βράχο στην άκρη της θάλασσας. Λίγα εξοχικά, κλειστά ακόμα και αυτό είναι όλο. Κατεβαίνουμε κάνουμε μια βόλτα στην παραλία, βγάζουμε φωτογραφίες και πάμε για φαΐ. Επιστροφή στη διασταύρωση και παίρνουμε το δρόμο για Άγιο Βασίλειο, ελπίζοντας ότι αυτός θα ’ναι μεγαλύτερος και θα βρούμε να φάμε. Ο δρόμος πιο φαρδύς. Σε λίγο φαίνεται από ψηλά ο όρμος και λίγο παρακάτω ο οικισμός. «Πολιτεία»!! Μεγάλος παραθεριστικός οικισμός με αρκετά εστιατόρια και καφέ.
Μια πρώτη βόλτα και φαΐ. Μπαρμπουνάκια σε καλές τιμές και μπυρίτσα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Και η θάλασσα ήρεμη να σε καλεί. Αρκετά ζεστή η μέρα και ο πειρασμός μεγάλος. Το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών! Αφού φάγαμε πήγαμε να πιούμε το καφεδάκι μας. Φρέντο με 2,5 ΕΥΡΩ! Καλά ήτανε.
Στην άκρη η θάλασσα έχει γίνει κατακίτρινη από γύρη. Παράξενο θέαμα που όμως δεν κράτησε για πολύ.
Πέρασε και η ώρα και έπρεπε να γυρίσουμε.
Χόρτασαν τα μάτια και ο νους γαλάζιο. Γέμισαν οι μπαταρίες για να αντιμετωπίσουμε την εβδομάδα που έρχονταν αλλά και τις εικόνες των καμένων σε μεγάλο μέρος της διαδρομής. Ξεκινήσαμε.
Μετά τα Βίλια σταματήσαμε να πάρουμε τα καλούδια μας. Κεφαλοτύρι Κιθαιρώνα και νόστιμα ρυζόγαλα!! Βραδάκι πια φτάσαμε στο σπίτι μας ευτυχισμένοι που «ανακαλύψαμε» ένα όμορφο προορισμό τόσο κοντά μας!!!
Με το καλό στην επόμενη εξόρμηση!!

Σχεδόν μετά από δύο μήνες:
11 Ιουνίου 2010
Ζέστη σήμερα. Ώρα να πάμε για μπάνιο. Ξεκινήσαμε σχεδόν μεσημέρι και γύρω στη μία και κάτι φτάσαμε στον Άγιο Βασίλειο.
Κόσμος πολύ λίγος ακόμα. Η θάλασσα ήρεμη, γητεύτρα!! Αρμυρίκια στην παραλία για σκιά, λίγες ξαπλώστρες στην αρχή της, καμιά ομπρέλα (μου άρεσε πολύ αυτό), βότσαλο και θάλασσα που βαθαίνει απότομα. Όπως ακριβώς μου αρέσει.
Η θάλασσα δροσερή, ίσως για κάποιους λίγο κρύα. Για μένα ιδανική. Στην παραλία αρκετές καμπίνες να αλλάξει κάποιος αλλά όχι ντουζ. Φαίνεται ότι το νερό είναι δυσεύρετο. Δύο καφέ πάνω από την παραλία χωρίς βαβούρα για την εξυπηρέτηση των λουομένων.
Η συκιά στην παραλία

Στο τέλος της παραλίας ράμπα για αναπηρικά αμαξίδια!!!!!!! Δεν το έχω δει ποτέ στη ζωή μου αυτό. Ήταν απίστευτο. Μπράβο τους!!!!!
Το μπάνιο μας ήταν υπέροχο. Για μένα το τρίτο της χρονιάς, για την υπόλοιπη παρέα το πρώτο. Φάγαμε το ψαράκι μας στο ίδιο μαγαζί με την προηγούμενη και ήπιαμε τον καφέ μας στο ίδιο καφέ. Αργά το απόγευμα φύγαμε. 
Πάνω από τις Πλαταιές, ένα σωρό αιωροπτεριστές (με παραπέντε) κάνανε τις βόλτες τους στον καταγάλανο ουρανό.
Φυσικά και αυτή τη φορά σταματήσαμε να πάρουμε τα καλούδια μας.
Πολύ όμορφη και η σημερινή μας εκδρομή!

 Ο χάρτης της διαδρομής
Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/112415038699798244710/VIOTIA1741162010 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...