Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Επιστρέφοντας από την Αγία Παρασκευή!

 30 Αυγούστου-26 Σεπτεμβρίου 2021

 

Στο νότιο μέρος της Εύβοιας το τοπίο θυμίζει αρκετά Κυκλάδες. Άλλωστε μια ματιά στο χάρτη δίνει την εξήγηση. Η Εύβοια και οι Κυκλάδες είναι μια «συνέχεια».

Εδώ στο νότο του νησιού είναι η πόλη-λιμάνι Κάρυστος, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, με προσανατολισμό προς τα νότια, αγναντεύοντας το Αιγαίο και την Τζια. Οι παραλίες στην περιοχή είναι άφθονες με υπέροχα και πεντακάθαρα νερά. Κυρίως προς τη μεριά του Αιγαίου αλλά και μέσα στον κόλπο.


Κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, μέσα στο κόλπο είναι η Αγία Παρασκευή. Οι δίδυμες παραλίες κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας στην νοτιοδυτική άκρη του κόλπου, πολύ κοντά στην Παξιμάδα τη νοτιοδυτική άκρη της Εύβοιας.

Είναι αρκετές οι φορές μέσα στο καλοκαίρι που πηγαίνουμε για το μπάνιο μας στα καταγάλανα νερά της «τροπικής» Αγίας Παρασκευής.

Γυρνώντας από το μπάνιο μας είναι αρκετές οι φορές που θα σταματήσω για να απαθανατίσω τις «Κυκλαδίτικες» εικόνες.

Χαμηλή ξηροφυτική βλάστηση με αραιά κάποια δέντρα, κυρίως αρμυρίκια,

όμορφες παραλίες

και βέβαια η Κάρυστος στεφανωμένη από το κάστρο της και με «κορώνα» της την Όχη, το υπέροχο βουνό της.

Λίγο πριν φτάσουμε στη Ρηγιά, τη δυτικά άκρη της δυτικής παραλίας της πόλης, με τον υγρότοπό της, το μάτι μας τραβά στα δεξιά η βραχονησίδα με το εκκλησάκι πάνω της. Είναι η Αγία Πελαγία. Πάνω είναι μόνο το εκκλησάκι και ο τάφος του ευεργέτη της πόλης Νικολάου Γιοκαλά. Έρημος ο βράχος ζωντανεύει κάθε 4 του Μάη που γιορτάζει η εκκλησία. Εκείνη τη μέρα βάρκες και καΐκια πηγαινοέρχονται φέρνοντας τους προσκυνητές για να τους αφήσουν στη μικρή προβλήτα.

Αυτές είναι οι εικόνες που χαρίζονται απλόχερα σε κάθε επισκέπτη της Αγίας Παρασκευής. Εικόνες λιτές αλλά μεγαλειώδεις μέσα σε αυτή τους τη λιτότητα.

Αυτή είναι η Ελλάδα και είμαστε τόσο τυχεροί που μπορούμε να τη χαιρόμαστε, αρκεί να την προσέχουμε σαν τα μάτια μας.


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...