Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Ένα Βυζαντινό μνημείο στα Καλύβια της Καρύστου!

 12 Αυγούστου 2022

 

 

Σε ένα από τα «χωριά της γούρνας» (τα χωριά στους πρόποδες της Όχης, προάστια της Καρύστου), τα Καλύβια, σε μια απόσταση περίπου 5χμ από την πόλη της Καρύστου, βρίσκεται ένα σπουδαίο Βυζαντινό μνημείο.


Είναι ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ή Άη Ταξιάρχης, όπως τον λένε συχνά. Είναι ένα από τα λίγα μεσαιωνικά μνημεία της περιοχής, μιας και χρονολογείται από το 12ο αι. Βρίσκεται δε σε ύψωμα με απρόσκοπτη θέα προς τον κάμπο και τον κόλπο της Καρύστου.Από το το 1966 έχει ανακηρυχθεί αρχαίο μνημείο.

Πρόκειται για «σύνθετο τετρακιόνιο ναό με τρούλο και σταυρεπίστεγο νάρθηκα και με πολλά αξιόλογα στοιχεία γλυπτού αρχιτεκτονικού διακόσμου».

Στη νότια πλευρά του υπάρχει παρεκκλήσι,

μεταγενέστερης κατασκευής.

Στον περίβολό του υπάρχει μικρό σχετικά νεκροταφείο

και ένα σύγχρονο, μεταλλικό καμπαναριό.

Για να πάει κανείς εκεί, πρέπει αμέσως μετά το πέτρινο σχολείο να στρίψει αριστερά και να ακολουθήσει τον ανηφορικό δρόμο. Στα αριστερά θα συναντήσει το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και λίγα μέτρα μετά και δεξιά είναι ο Άη Ταξιάρχης.

Ήταν η δεύτερη φορά που πήγα. Και τις δύο ο ναός ήταν κλειστός. Αυτή τη φορά γίνονται έργα συντήρησης, και για αυτό ο χώρος είναι γεμάτος υλικά και σκαλωσιές. Έτσι για άλλη μια φορά περιορίστηκα να δω και να φωτογραφίσω το εξωτερικό του.

Την τοιχοποιία του,

τα πολύ ενδιαφέροντα διακοσμητικά του στοιχεία στη δυτική

και τη νότια πλευρά, πάνω από την πόρτα,

αλλά και στο παρεκκλήσι.

Ελπίζω την επόμενη φορά που θα πάω να τον βρω χωρίς σκαλωσιές και να μπορέσω να τον δω και μέσα. Καλά να είμαστε!


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...