Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πάτρα, Ταφικό Μνημείο Ρωμαϊκών Χρόνων!


23 Δεκεμβρίου 2017


Στην ανατολική είσοδο της Πάτρας, στα δεξιά της Εθνικής που έρχεται από Κόρινθο, βρίσκεται το Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.


Στο υπόγειο του κτιρίου του υπάρχουν τα ερείπια ενός Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου (1ος-2ος μ.Χ. αι.). Το Μνημείο είναι προστατευμένο με τζαμαρία και έχει χωριστή πρόσβαση με μια σκάλα.
Υπάρχει κατατοπιστική πινακίδα, του Υπουργείου Πολιτισμού (ΣΤ΄ ΕΠΚΑ)  με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Αντιγράφω το κείμενο της πινακίδας.
Στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Α. Β. Βασιλόπουλος, το 1995, ερευνήθηκε η γνωστή ταφική οδός, η οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, διερχόμενη διαμέσου του εκτεταμένου βόρειου νεκροταφείου, συνεχιζόταν και εκτός της πόλης ως Via Publica, που οδηγούσε από την Πάτρα στο Αίγιο και την Κόρινθο. Αποκαλύφθηκαν 46 τάφοι, οι οποίοι ήταν διατεταγμένοι εκατέρωθεν της ταφικής οδού. Συγκεκριμένα 39 κεραμοσκεπείς και 7 κιβωτιόσχημοι. Ο τάφος 42 ήταν κατασκευασμένος από τμήματα πώρινης σαρκοφάγου στις μεγάλες πλευρές του, πιθανόν σε β' χρήση και είχε κτιστές τις στενές του. Οι τάφοι 8, 12, 13, 16, ήταν παιδικοί. Ιδιαίτερα επιμελημένης κατασκευής ήταν ο κιβωτιόσχημος τάφος 33 ο οποίος είχε καμαρωτή κάλυψη. Περιείχε ένα σκελετό σε ύπτια στάση και ως κτερίσματα είχε δέκα γυάλινα μικρά αγγεία (Σχ. 1):
Ιδιαίτερα αξιόλογο από όλα τα ευρήματα του χώρου ήταν υπέργειος τάφος του τύπου μικρού columbarium με ορθογώνια κάτοψη. Τέτοιου είδους τάφοι έχουν αποκαλυφθεί και άλλες φορές στην Πάτρα και από την εξωτερική αρχιτεκτονική μορφή και τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου τα μνημεία αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία του τάφου a camera (Εικ. 1). Το υπέργειο ταφικό κτίριο είχε μνημειακή μορφή και πρόσοψη προς την ταφική οδό.
Πρόκειται για τετράπλευρο οικοδόμημα με λίθινο βαθμιδωτό κρηπίδωμα στην πρόσοψη, διαστάσεων 3.60μ. Χ 3.40μ. και σωζόταν σε ύψος 1.10μ. (Εικ. 2, Σχ. 2). Οι επιμήκεις λιθόπλινθοι του κρηπιδώματος είχαν λειασμένη την επιφάνεια τους και συνδέονταν μεταξύ τους με σιδερένιους συνδέσμους. Η ανώτερη από τις βαθμίδες είχε λαξευμένο καμπυλόκυρτο κυμάτιο και χρησίμευε ως τοιχοβάτης του μνημείου. Οι τοίχοι ήταν κτισμένοι με οπτοπλίνθους, με συνδετικό υλικό ισχυρό ασβεστοκονίαμα και γέμισμα από πέτρες μικρού κυρίως μεγέθους. Το πάχος του συνδετικού κονιάματος υποδεικνύει μια χρονολόγηση μεταξύ του τέλους του 1ου αι. μ. Χ. και του τέλους του 2ου αι. μ. Χ.
Η πλευρά της πρόσοψης ήταν επενδεδυμένη με ορθοστάτες και έτσι το μνημείο είχε επισημότερη μορφή μόνο σε αυτή. Το κρηπίδωμα στις υπόλοιπες πλευρές —πλην της πρόσοψης— ήταν κτιστό (Εικ. 3). Τόσο αυτό όσο και οι αντίστοιχες πλευρές των τοίχων ήταν επενδεδυμένες με κονίαμα, το οποίο κατά διαστήματα έφερε αρμούς κατ' απομίμηση των ορθοστατών της πρόσοψης.
Στη δυτική πλευρά υπήρχε η είσοδος, πλάτους 0.90μ., με λίθινο κατώφλι (Εικ. 4). Ο θάλαμος, εσωτερικών διαστάσεων 1.70μ. Χ 1.50μ., είχε τη μορφή μικρού columbarium και σε κάθε μία από τις τρεις εσωτερικές πλευρές του —πλην της δυτικής— υπήρχαν από δύο κόγχες για την τοποθέτηση των τεφροδόχων αγγείων (Εικ. 5). Μία από τις κόγχες έσωζε στο άνω μέρος τη γένεση της καμάρας. Τεφροδόχα αγγεία δεν βρέθηκαν. Το δάπεδο βρισκόταν στο ύψος περίπου του κατωφλίου, όπως συμπεραίνεται από τμήματα πήλινων πλακών που σώζονταν στις πλευρές του.
Σε μεταγενέστερη εποχή το δάπεδο καταστράφηκε και κατά μήκος της βόρειας μακράς πλευράς του είχε δημιουργηθεί τάφος που περιείχε σκελετό χωρίς κτερίσματα και με το κρανίο στα δυτικά. Νότια του μνημείου περισυνελέγησαν αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία προέρχονταν από το μνημείο και χρησίμευσαν για την κάλυψη των τάφων 39 και 40.
Το μνημείο εντάχθηκε στο υπόγειο της σύγχρονης οικοδομής της Εταιρείας Α. Β. Βασιλόπουλος με ανεξάρτητη κλίμακα επίσκεψης του, το οποίο είναι ορατό και προσβάσιμο μέσω υαλοπετάσματος που κατασκευάστηκε με την ευγενή χορηγία της Εταιρείας Α. Β. Βασιλόπουλος.



Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...