Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Δήμος Βοΐου: καλώς ήρθατε!Πριν λίγο καιρό πήρα ένα μήνυμα από την κα Έλενα Καρρά, Συνεργάτιδα Δημάρχου Βοΐου Κοζάνης. Στο μήνυμα αυτό η κα Καρρά μου εξηγούσε πως ο Δήμος τους κάνει μια προσπάθεια για την προβολή της ύπαρξης καταρχήν αλλά και της ιδιαιτερότητας και ομορφιάς κατά δεύτερον, μιας πολύ αδικημένης (από την άποψη της προβολής) περιοχής. Τέλος μου ζητούσε να δημοσιεύσω στο http://disaki.blogspot.gr/ ένα δικό τους άρθρο, στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας.
Δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά για διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος είναι πως πιστεύω πως η περιοχή είναι μια «κούκλα» και πράγματι χρειάζεται να τη γνωρίσει ο κόσμος. Δεύτερο γιατί μου άρεσε η προσπάθεια του Δήμου σε αυτή την κατεύθυνση και τέλος γιατί θεωρώ ότι με τιμά το γεγονός πως ο Δήμος επέλεξε το ιστολόγιο μου για μια τέτοια ανάρτηση.
Ιδού λοιπόν το άρθρο και εύχομαι ολόψυχα να πετύχει το σκοπό του!Στα θεμέλια της Πίνδου, ανάμεσα στους γίγαντες του Γράμμου, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας βρίσκεται το Βόϊο. Από εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές, τα περήφανα πέτρινα χωριά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας. Από τα δυτικά του Βοΐου ξεκινάει άλλος ένας ιστορικός ποταμός, ο Σαραντάπορος ο Πρασινονέρης, ο οποίος διασχίζοντας την Ήπειρο, ενώνεται με τον Αώο. Το Βόϊο τέμνει με τέτοιο τρόπο τη Δυτικομακεδονική γη ώστε τα νερά της ανατολικής του πλευράς να καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ αυτά της δυτικής στο Ιόνιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δασωμένα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας. Στα πλούσια οικοσυστήματά του, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση, κυριαρχεί η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού διαθέτει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές. Το Βόϊο αποτελεί βιότοπο κάθε είδος άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους, αρκούδες, αετούς, γεράκια, μπούφους, σκίουρους, αλεπούδες, αγριόγατες, αλλά και ψάρια. Τα χωριά του Βοΐου, τα λεγόμενα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική.
Άνω Βόϊο


Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής του Άνω Βοΐου επικεντρώνεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια καταπράσινη ημιορεινή περιοχή που σε συνδυασμό με το υγιεινό εύκρατο κλίμα προσφέρεται στους φυσιολάτρες και σε όσους θέλουν να περιδιαβούν όμορφους μικρούς οικισμούς.
Όντρια
Τα Όντρια όρη που δεσπόζουν στην περιοχή, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με καταπληκτικά φυσικά τοπία, πολύμορφα βράχια, μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Αίσθηση προκαλούν οι παλιοί θρύλοι για τους λάκους που υπάρχουν εκεί. Ο Σημερινός Δήμος Βοΐου με πρωτεύουσα την Σιάτιστα και ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου τη Νεάπολη, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτη περιλαμβάνει τα Δ.Δ.
Ιστορικό-Οικοτροφείο-Τσοτύλι
Τσοτυλίου,
Καμπαναριό-Νεάπολη
Νεαπόλεως, Άσκιου,
Πενταλόφου
Αρχοντικό-Κανατσούλη-Σιάτιστα
και Σιάτιστας. Το Δ.Δ. Τσοτυλίου είναι ένα γραφικότατο κομμάτι του Ν. Κοζάνης. Σε υψόμετρο από 600 έως 1.100 μέτρα φωλιασμένος ανάμεσα στις οροσειρές Σινιάτσικο – Μπούρινο και Βόϊο – Σμόλικα ξεδιπλώνει τις αμέτρητες πλαγιές και τις χαράδρες του σε ένα πανέμορφο τοπίο. Οι ρίζες της Ιστορίας του ΔΔ. Νεαπόλεως φτάνουν στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Το φυσικό περιβάλλον του Δ.Δ Ασκίου προσδιορίζεται από το ομώνυμο ορεινό συγκρότημα, το Άσκιο.
Επισκοπικός Ναός Σισανίου
Τα έξι χωριά του Δ.Δ (Γαλατινή, Εράτυρα, Καλονέρι, Νάματα, Πελεκάνος και Σισάνι) βρίσκονται στις δυτικές, νότιες και ανατολικές υπώρειες του Σινιάτσικου, της υψηλότερης κορυφής του Άσκιου που έχει υψόμετρο 2.111 μέτρα. Από τις Βόρειες πλαγιές της κορυφής αυτής πηγάζει ο Μύριχος, ο χειμαροπόταμος που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Δήμου και καταλήγει στον ποταμό Αλιάκμονα. Η περιοχή του Πενταλόφου βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο νότιο τμήμα του Βοΐου, μεταξύ των Νομών Καστοριάς και Γρεβενών, αποτελώντας το δυτικότερο και ίσως το ωραιότερο κομμάτι του Νομού Κοζάνης. Γειτονικά της χωριά είναι το Επταχώρι, η Σαμαρίνα, η Καλλονή, το Δοτσικό, ο Αυγερινός και η Μόρφη. Σε αυτό τον τόπο βρίσκεται ο Ζουπανιώτικος Αηλιάς, η μία από τις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού,
Πραμόριτσα
η τεχνητή λίμνη του Βυθού στο φράγμα του ποταμού Πραμόριτσα, τα μεικτά δάση του Τάλιαρου πίσω από το Δίλοφο και το πέτρινο γεφύρι της Σβόλιανης.
  Αρχοντικό Μανούση-Σιάτιστα
Τέλος η Σιάτιστα με τα ξακουστά αρχοντικά της, μία πόλη που ξέρει να υποδέχεται και να φιλοξενεί, με πλούσια παράδοση και ιστορία. Η ύπαρξη του ορεινού όγκου του Βοΐου παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, δασικών οικοσυστημάτων και δραστηριοτήτων, με κυρίαρχο σκοπό την περιβαλλοντική προστασία και την αναβάθμιση της περιοχής με ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στον τομέα της συγκράτησης αλλά και προσέλκυσης πληθυσμού στην περιοχή. Αξίζει να επισκεφθείτε :Τη Δημόσια  Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, το «Τραμπάvτζειο Γυμνάσιο», την Παλαιοντολογκή Συλλογή Σιατίστης, τα Χωριά – Κάστρα,
Γεφύρι Χρυσαυγής
τα Γεφύρια, τους καταρράκτες, τα Αρχοντικά, τα Μουσεία και τις Εκκλησίες,
  Μοναστήρι-Δρυόβουνο
τα Μοναστήρια, τον Ζουπανιώτικο Αηλιά,
Μνήμα του Πασά στη Νεάπολη
το μνήμα Νεσάτ Πασά, τη «βρύση του έρωτα», την κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000),
Είσοδος προστατευμένης-περιοχής
το Καταφύγιο Άγριας Ζωής - Τεχνητό φράγμα, τα επισκέψιμα κελάρια, τις επιχειρήσεις Γούνας, τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων. Αξίζει να βρεθείτε: στη Σιάτιστα στις τριήμερες εκδηλώσεις με το «έθιμο των καβαλάρηδων», στα παραδοσιακά πανηγύρια την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, στη «Γιορτή βουνού» αρχές Αυγούστου στο ΔΔ Πολυκαστάνου, στο «χορό της Ροκάς» στα ΔΔ Γαλατινής και Πελεκάνου, κάθε χρόνο την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στη «Γιορτή του Δράκου» στο ΔΔ Πελεκάνου στα τέλη Ιουλίου και στις γιορτές για τα προϊόντα παραγωγής του τόπου μας όπως είναι τα φασόλια, ο μπάτζιος, τα κάστανα, οι φακές, τα μανιτάρια και φυσικά το κρασί με μπροστάρι το «Λιαστό κρασί της Σιάτιστας». Αξίζει ο επισκέπτης να παρακολουθήσει  την αναπαράσταση της «Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου» που γίνεται  την Μεγάλη Παρασκευή σε παρακείμενο λόφο της Τ.Κ  Δρυόβουνου.
Λόφος του «Γολγοθά» -Δρυόβουνο
Μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών, στην εκκλησία του Αγίου Μηνά κλήρος και λαός με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκινά την πομπή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, για τον ονομαζόμενο λόφο του «Γολγοθά». Καθώς επίσης  το «Χορό της «Ρόκας» που γίνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα  στην Τ.Κ Γαλατινής .Ένα έθιμο, το οποίο έλκει από την απαρχή του ίσως από την κτίση της Γαλατινής. Βόϊο. Ανεξερεύνητο και μαγευτικό, περιμένει να σας ταξιδέψει.……
Δήμος Βοΐου, τηλέφωνο επικοινωνίας: 24653 – 50100

Μερικές ακόμα φωτογραφίες
    Καταφύγιο ΜπούρινουΜοναστήρι-Δρυόβουνο

 Πέτρινο εικονοστάσι Άνω Βόϊο6 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια, νονέ μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πολύ ωραίο άρθρο! (ΦΙΛΙΟΤΣΑ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το άρθρο και οι φωτογραφίες δεν είναι δικά μου. Μου τα στείλανε από το Δήμο Βοΐου. Εγώ απλά τα ταίριαξα.

   Διαγραφή
 2. Δήμο μου, υπέροχο το αφιέρωμα και συγχαρητήρια για την φιλοξενία του τόσου όμορφου και ενδιαφέροντος Δήμου!
  Κι εγώ ξεκίνησα από την Σιάτιστα και θα ξαναπάω προς τα εκεί, είναι πολύ όμορφος τόπος!
  Σου εύχομαι ολόψυχα ένα ευτυχισμένο Πάσχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά τα μέρη εκεί πάνω είναι "μαγικά". Τελευταία βρέθηκα εκεί 2 χρόνια πριν
   (http://disaki.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6.html
   http://disaki.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7.html
   http://disaki.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8.html και
   http://disaki.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9.html)
   και φυσικά σκοπεύω να ξαναβρεθώ, ίσως και φέτος. Θα δούμε. Καλά να είμαστε.
   Όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο, κείμενο και φωτογραφίες είναι του Δήμου Βοΐου. Νοιώθω όμως πως "κοσμεί" το ιστολόγιό μου.
   Και πάλι Καλό Πάσχα!

   Διαγραφή
 3. Καταπληκτικές αναρτήσεις, συγχαρητήρια, είμαι βαθύτατα συγκινημένη διότι η καταγωγή μου (από τον πατέρα μου) είναι από το Βόϊο, από εκείνο το μικρό χωριουδάκι Πελεκάνος. Πράγματι, είναι μία περιοχή που την έχουν αποκλεισμένη από τα φώτα της δημοσιότητας. Ευχαριστούμε γι' αυτή την ενημέρωση και προβολή και εύχομαι τα καλύτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...