Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά (τέως Όθωνος)!

17 Δεκεμβρίου 2020

 

Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή που ζω τα τελευταία 33 χρόνια, το Ηράκλειο της Αττικής, ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία με αξιοσημείωτο ιστορικό ενδιαφέρον, κατατοπιστικές πινακίδες με σχετικές πληροφορίες, πράγμα πολύ επιμορφωτικό. Άλλωστε οι περισσότεροι από μας, που ζούμε στις πόλεις, κυρίως τις μεγάλες, γνωρίζουμε ελάχιστα ή τίποτα για την τοπική ιστορία της γειτονιάς μας.


Κοντά στο σπίτι μου είναι μια όμορφη πλατεία

με πολύ πράσινο

και εγκαταστάσεις για να παίζουν τα παιδιά.

Εκεί πηγαίναμε την κόρη μας από όταν γεννήθηκε, εκεί καθόμαστε να ξαποστάσουμε στη δροσιά, στους περιπάτους μας, εκεί θα δεις μια πλημμύρα από πιτσιρίκια τις ηλιόλουστες μέρες, κυρίως τις αργίες, εκεί θα δεις παρέες νεαρών, εκεί θα δεις και τα ερωτευμένα ζευγαράκια σε κάποια πιο απομονωμένα παγκάκια. Είναι με λίγα λόγια μια πολύ ζωντανή πλατεία και ας μην έχει ένα γύρω καφετέριες παρά μόνο ένα δυο φαγάδικα.

Σε όλους είναι γνωστή σαν Πλατεία Όθωνος αν και η επίσημη ονομασία είναι Πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά.

Έβαλε ο δήμος μια κατατοπιστική πινακίδα και έτσι ο καθένας μπορεί να διαβάσει την ιστορία της, που είναι και κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.

Γράφει λοιπόν η πινακίδα, που φέρει επίσης πορτρέτο του βασιλιά Όθωνα και φωτογραφία του αγωνιστή Νικηφόρου Μανδηλαρά:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ/τ.ΟΘΩΝΟΣ

1.Όθωνας, βασιλιάς της Ελλάδος (από το 1832 έως το 1862). Το 1834, όταν ο βασιλιάς Όθωνας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αναζήτησε μια περιοχή για την εξοχική του κατοικία και την εγκατάσταση των οικογενειών της συνοδείας του. Η μέθοδος επιλογής ήταν η εξής: διέταξε τους αυλικούς του να σφάξουν αρνιά και να τα κρεμάσουν σε δέντρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Θα επέλεγε εκείνη όπου τα αρνιά θα σάπιζαν αργότερα, αφού εκεί θα είχε λιγότερη υγρασία. Τελικά, τα αρνιά σάπισαν με μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πλατεία αυτή, που αργότερα πήρε το όνομα του, πλατεία Όθωνος. Έτσι, ο Όθωνας ίδρυσε την Βαυαρική Αποικία στο Ηράκλειο (1837)

Ενώ οι Βαυαροί καθολικοί εγκαταστάθηκαν στο Παλαιό Ηράκλειο, οι προτεστάντες, λίγοι στον αριθμό, παρέμειναν στην περιοχή γύρω από την πλατεία Όθωνος- είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ προτεσταντών και καθολικών τις εποχές εκείνες. Η πλατεία είναι διαμορφωμένη από την εποχή των Βαυαρών.

2. Νικηφόρος Μανδηλαράς (1928-1967). Νομικός, δεινός ρήτορας, αγωνιστής της δημοκρατίας. Σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1967, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Ελλάδα, όπου μόλις είχε επιβληθεί η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Σήμερα έχει πιο σύγχρονα παιγνίδια για τα παιδιά

και ένα μέρος με όργανα γυμναστικής για τους μεγάλους.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι η σκιά και η δροσιά για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ένα αγαπημένο μέρος του τόπου μας.


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας





 

1 σχόλιο:

  1. Έχω περάσει πολλές φορές από αυτή την πλατεία και ομολογουμένως μου άρεσε ιδιαίτερα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Παλαίο Ηράκλειο, με κατεύθυνση την Λυκόβρυση, υπάρχει ακόμη το κτήριο της ζυθοποιίας, της οικογένειας Fuchs, που συνόδευσε τον Όθωνα ήδη από τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του.Το όνομα του Γεωργίου και του Καρόλου Φούξ,με την πάροδο του καιρού λόγω της επικράτησης της γαλλικής κουλτούρας και μόδας γαλλοποιήθηκε ακουστικά και μετετράπη σε FIX.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...