Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Πρόσβαση!

 29 Αυγούστου & 24 Σεπτεμβρίου 2021

 

 

Σε πολλές από τις σύγχρονες κοινωνίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αρθούν εμπόδια και δυσκολίες, που βρίσκουν μπροστά τους άτομα με διάφορους τύπους αναπηρίας. Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν χώρες που το έχουν καταφέρει 100%. Στην πατρίδα μας όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, παρ’ όλο που κι εδώ έχουν γίνει προσπάθειες.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο μήκος ακτών, πολλές υπέροχες παραλίες και μοναδικά καθαρές θάλασσες. Αν συνυπολογίσουμε και το σχετικά μεγάλο καλοκαίρι, το να χαιρόμαστε τη θάλασσα είναι ένα από τα μεγάλα μας προνόμια. Δυστυχώς αυτό το προνόμιο δεν το έχουν όλοι.


Για ένα άτομο με κινητική αναπηρία το να χαρεί τη θάλασσα ισοδυναμεί με ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο, αν όχι με άπιαστο όνειρο. Πόσο μάλλον η δυνατότητα της αυτόνομης πρόσβασης.

Ώσπου μερικά χρόνια πριν μια ομάδα μηχανικών και τεχνικών ανέπτυξε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μία μοναδική σε παγκόσμια κλίμακα διάταξη για τη λύση αυτού του προβλήματος.

Η ομάδα TOBEA κατοχύρωσε μάλιστα την πατέντα της αυτή με το όνομα SEATRAC και σε συνεργασία με διάφορους φορείς, κυρίως Δήμους, άρχισε να την τοποθετεί σε διάφορες παραλίες της επικράτειας.

Έτσι σήμερα σε πάνω από 150 παραλίες, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας αλλά και σε άλλες χώρες (Κύπρος, Ιταλία) βλέπει κανείς τη διάταξη SEATRAC

και άτομα με αναπηρία να χαίρονται τις χαρές της θάλασσας.

Είναι τώρα 2-3 χρόνια που μια τέτοια διάταξη τοποθετήθηκε στη δυτική παραλία της Καρύστου, στη Νότια Εύβοια.

Ελπίζουμε το «ευλογημένο» αυτό σύστημα να υπάρχει για πολλά, πολλά χρόνια κάνοντας κάποιους συμπολίτες μας να χαίρονται τη θάλασσα αντί να περιορίζονται μόνο στη θέα της.

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...