Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Henry Van De Velde, “Μητρότητα”!


20 Σεπτεμβρίου 2018


Στην zivasart gallery εκτίθεται ένα γλυπτό από ξύλο, που παριστά μια μητέρα που θηλάζει το μωρό της.Τα χαρακτηριστικά των προσώπων της μητέρας
και του μωρού, παραπέμπουν ευθέως στη νοτιοανατολικά Ασία.
Το μπούστο της μητέρας είναι ανοικτό και φαίνεται το αριστερό στήθος της.
Σε ένα από τα πόδια της καρέκλας, στην οποία κάθεται η μητέρα υπάρχει η υπογραφή με μαύρο χρώμα.
Διαβάζουμε: H V D VELDE.

Αν, όπως φαίνεται, είναι όντως έργο του Henry Van de Velde, πρόκειται για άγνωστο έργο του μεγάλου Βέλγου καλλιτέχνη της Αρ Νουβό. Όσο κι αν έψαξα στο ίντερνετ δεν βρήκα κάποια πληροφορία.
Στα τέλη του 19ου αι. το καθεστώς των αποικιών είχε σαν θετικό επακόλουθο τα ταξίδια σε χώρες εξωτικές και την επαφή με πολιτισμούς και ανθρώπους, πολύ διαφορετικούς από αυτούς που γνώριζαν οι Ευρωπαίοι. Έτσι, ίσως εξηγούνται τα Ασιατικά χαρακτηριστικά των προσώπων του γλυπτού.

Λίγα πράγματα για τον Henry Van de Velde, από το διαδίκτυο:

Ο Κλέμενς Χένρυ Βαν Ντε Βέλντε (Clemens Henry Van de Velde, 3 Απριλίου 1863-15 Οκτωβρίου1957) ήταν Βέλγος, Φλαμανδός ζωγράφος, αρχιτέκτονας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων.
Μαζί με τους Βικτόρ Ορτά (Victor Horta) και Πωλ Ανκάρ (Paul Hankar) θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους κύριους ιδρυτές και τους εκπροσώπους της Art Nouveau στο Βέλγιο. Ο Χένρυ Βαν Ντε Βέλντε, πέρασε το πιο σημαντικό μέρος της καριέρας του στη Γερμανία και είχε αποφασιστική επιρροή στη γερμανική αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Άλλες ιστοσελίδες σχετικά με τον Henry Van de Velde:
και Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...