Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κάρυστος, κτίσματα με ιστορία! Α΄ Μπούρτζι

Σπουδαίοι ή «ασήμαντοι», διάσημοι ή ανώνυμοι, κάποιοι μάρτυρες της ιστορίας αυτής της περιοχής στα νότια του νησιού της Εύβοιας, στέκουν (ακόμα) σε διάφορα σημεία, συνήθως παραμελημένοι, χορταριασμένοι και πολλές φορές σε άθλια κατάσταση. Πολλοί περνούν δίπλα χωρίς να δίνουν την παραμικρή σημασία. Και όμως, αν στήναμε το αυτί με αγάπη πόσα θα μπορούσαμε να ακούσουμε και να μάθουμε για την ιστορία αυτού του τόπου. Ευτυχώς υπήρξαν- και ακόμα υπάρχουν- κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησία που έσκυψαν και αφουγκράστηκαν τα μηνύματα εκείνα. Και μετά τα παρουσίασαν σε πολύ ενδιαφέροντα πονήματα.
Χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να έχω σκοπό να κάνω κάποια διατριβή παρουσιάζω εδώ μερικές φωτογραφίες των μαρτύρων αυτών. Έτσι απλά για να δούμε μερικές όμορφες εικόνες, που στέκουν πλάϊ μας κι ας μην τις «βλέπουμε». Η παρουσίαση θα γίνει με «τυχαίο» τρόπο, ανεξάρτητα από τοποθεσία ή ηλικία του κτίσματος.

Μπούρτζι, το παραλιακό καστράκι της Καρύστου

(Κάρυστος, κτίσματα με ιστορία!)

 

Στην ανατολική άκρη του λιμανιού της πόλης στέκει ένα εντυπωσιακό, μικρό αμυντικό κτίσμα. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Μπούρτζι και έτσι είναι γνωστό σε όλους. 
Είναι από τα λίγα κτίσματα που είναι καλά συντηρημένο. Στο κτίσιμο έχουν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά μέλη αρχαιότερων κτισμάτων, όπως το κυκλικό ανάγλυφο με την αντρική μορφή, ρωμαϊκής εποχής. Έχει σχετικά μικρή, ξύλινη αλλά επενδυμένη με σίδερο καρφωμένο με γερά καρφιά, πύλη, μια «ζεματίστρα» από πάνω της και άλλες δυο στην ανατολική πλευρά και πολεμίστρες ένα γύρω. Εσωτερικά έχει αίθριο (ακάλυπτο χώρο) και γύρω δύο ορόφους (ισόγειο και όροφος) δωματίων, που συνεχόμενα και ενωμένα σχηματίζουν θολωτό, ημικυκλικό «διάδρομο» πλάτους 3 μέτρων σε κάθε όροφο. Ο πάνω όροφος, λόγω επικινδυνότητας, δεν είναι ανοικτός στο κοινό. Το ισόγειο είναι επισκέψιμο αλλά γενικά το μνημείο είναι κλειστό και ανοίγει το καλοκαίρι τα βράδια (!!!) μιας και χρησιμοποιείται για εκθέσεις εικαστικών! Και φυσικά ανοίγει κατόπιν συνεννόησης με τη φύλακα ή την αρχαιολόγο που βρίσκονται ακριβώς απέναντι στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Γιοκάλειο.
Το κτίσμα είναι μεσαιωνικό. Στο γύρω χώρο υπάρχουν σπασμένοι μονολιθικοί κίονες και σαρκοφάγοι καθώς και μια ρωμαϊκή αναθηματική στήλη ύψους άνω των δύο μέτρων!

6 σχόλια:

  1. Πόσα τέτοια ιστορικά κτίσματα υπάρχουν συμφιλιωμένα με το χρόνο. Ορισμένα-ευτυχώς-συντηρημένα, αλλά και πολλά παραδομένα στην εγκατάλειψη.
    Συγχαρητήρια για την ανάδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι κρίμα όμως; Δεν λέω όχι στην εξέλιξη. Είναι νομοτέλεια. Αλλά όχι κι έτσι. Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Το κτίσμα αυτό το έχω θαυμάσει αρκετές φορές, αλλά πάντα εξωτερικά. Μια φορά που έτυχε όπως πολύ σωστά είπες, να είναι ανοιχτό ήταν επ ευκαιρία κάποιας έκθεσης και βέβαια σε τέτοιες συνθήκες, δεν σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις κάτι για την ιστορία του.Τουλάχιστον είναι συντηρημένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι το έχω δει. Ήμουν τυχερός γιατί ο αείμνηστος Τάκης Παπαμιχαήλ, που είχε μελετήσει όλα αυτά τα μνημεία και είχε γράψει πολλά, ήταν αδερφός της πεθεράς μου. Κάναμε λοιπόν ατέλειωτες συζητήσεις και με έπαιρνε μαζί σε κάποια από αυτά για να τα φωτογραφίσω. Έτσι έμαθα πολλά.

      Διαγραφή
  3. Άντεξε στο χρόνο, στέκεται εκεί αγέρωχο και προσδίδει ταυτότητα στο τόπο αυτό, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη με ανάλογα παλιά κτίσματα. Πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ένα ξεχωριστό κτίσμα. Ίσως φανεί παράξενο αλλά τις λιγότερες φωτογραφίες τις έχω από τα κτίρια της πόλης. Ίσως γιατί είναι μέσα "στα πόδια μου" !! Έτσι "χρωστάω" και για το Μπούρτζι φωτογραφίες που θα τραβήξω στο εγγύς μέλλον. Αυτές που έχω δεν είναι καλές.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...