Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ατμοκίνητος οδοστρωτήρας της Καρύστου!

3 Μαΐου 1994-4 Ιουλίου 2012



Αν βρεθείτε στην Κάρυστο και κάνετε τη βόλτα σας στην παραλία, είναι σίγουρο πως τα βήματά σας θα σας φέρουν στο Μπούρτζι, το μεσαιωνικό παραθαλάσσιο καστράκι, σήμα κατατεθέν της πόλης. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το κτίριο του Γιοκαλείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στον κατάφυτο προαύλιο χώρο του, εκτός από τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, υπάρχει και ο οδοστρωτήρας. Στέκει σήμερα σκουριασμένος, με καινούριο, όμως, ξύλινο στέγαστρο, μαγνήτης για τα πιτσιρίκια, που σκαρφαλώνουν πάνω του και φαντάζονται τον εαυτό τους να οδηγεί αυτό το «τέρας» ή τον θεωρούν ατμομηχανή ενός φανταστικού τρένου που το οδηγούν ή τα οδηγεί (αδιάφορο) στις περιπέτειες. Πόσα και πόσα πιτσιρίκια δεν πέρασαν από πάνω του!
Πόσα παιδικά χεράκια δεν έπιασαν το σιδερένιο τιμόνι του σε μια μάταιη προσπάθεια να το περιστρέψουν!
Κάποτε αυτό το «τέρας» μούγκριζε και ξεφύσαγε, στρώνοντας τους δρόμους της πόλης (μερικοί μάλλον έχουν να ξαναστρωθούν από τότε!!) ώσπου νεώτερα ξαδέρφια του, που έκαιγαν πετρέλαιο, έφτασαν περήφανα και πήραν τη θέση και τη δουλειά του.
Για πολλά χρόνια έβλεπα κάθε που έβγαινα από το σπίτι, ακριβώς απέναντι, πίσω από το Δημαρχείο τον σκουριασμένο οδοστρωτήρα. Η κόρη μου έπαιξε πολλά καλοκαίρια με τα πιτσιρίκια της γειτονιάς με το μεταλλικό αυτό κατασκεύασμα.
Με τράβηξε επανειλημμένα το θέαμα και με γοήτεψε ο γερασμένος πια γίγαντας. Με τη φωτογραφική μου μηχανή πήρα εικόνες του πολλές φορές. Μίλησα πολλές φορές με ανθρώπους που ήταν «στα πράγματα» για την τύχη του και πραγματικά χάρηκα όταν έγινε η μεταφορά του και η στοιχειώδης συντήρηση. Αν γινόταν μια πιο συστηματική συντήρηση με το σχετικό βάψιμο, αλλά και την περίφραξή του, θα έχανε τη σύγχρονη χρήση του, σαν παιγνίδι. Όταν βλέπω τα παιδιά να ανεβοκατεβαίνουν ένα χαμόγελο έρχεται στα χείλη και νοιώθω πολύ όμορφα. Δεν ξέρω βέβαια σε ποια από τις δύο περιπτώσεις θα ήταν καλύτερα.
Σε αυτή την παρουσίαση έχω μερικές φωτογραφίες από το 1994 με λεπτομέρειες από τον οδοστρωτήρα, όταν ήταν πίσω από το Δημαρχείο
και κάποιες με τον οδοστρωτήρα στο Γιοκάλειο τραβηγμένες περίπου πριν τρεις μήνες.
Ελπίζω να γευτείτε λίγη από τη γοητεία αυτού του απόστρατου, που σίγουρα έχει ακόμα να πει πολλά!

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/113768004153428953599/Karystos351994

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...