Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Νίκος Ζήβας: "Βαρυτικά πεδία"!

 8 Νοεμβρίου 2022

 


Επιτέλους καταφέραμε να πάμε να δούμε


την έκθεση του Νίκου Ζήβα στην Zivasart Gallery. Μια έκθεση με Εγκαταστάσεις και σχέδια και τίτλο "Βαρυτικά πεδία".

Πρόκειται για 14 συνθέσεις-εγκαταστάσεις,

έξι μεγάλων διαστάσεων

και οκτώ μικρών και

18 σχέδια,

16 σε άσπρο-μαύρο

και δύο έγχρωμα.

Όλα τα σχέδια είναι μικρών διαστάσεων 9Χ9εκ,

εκτός από το ένα έγχρωμο, που είναι πιο μεγάλο.

Εντυπωσιακά έργα, όπως μόνο από τον Νίκο Ζήβα θα περίμενε κανείς

και μια εξαιρετική έκθεση, που οδεύει προς το τέλος της (18/11/2022). Ευχαριστούμε Νίκο! 

Παραθέτω το κείμενο που υπάρχει στο έντυπο, που συνοδεύει την έκθεση

Πρόκειται για γλυπτικές συνθέσεις, στις οποίες ο ζωγράφος και γλύπτης Νίκος Ζήβας,

χρησιμοποιεί αντικείμενα προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικά σπαράγματα (χαρακτηριστικό της ευρύτερης γλυπτικής δουλειάς του), τα οποία συνδυάζονται και εντάσσονται οργανικά, μέσα σε γεωμετρικές κατασκευές από σύγχρονο υλικό, εν προκειμένω, σίδηρο.

Τα σχήματα αυτών των συγκεκριμένων παλαιών αντικειμένων, καθοδηγούν την συνθετική διαδικασία, αποκαλύπτοντας την συμπαντική και αφαιρετική τους μορφή, αφού πλέον έχουν απωλέσει τη χρηστική τους λειτουργία.

Έτσι σφαίρες και κύλινδροι (τριπτήρες, πέτρινα και σιδερένια βόλια, κιονίσκοι, πέτρινα αγροτικά εργαλεία) ως εκκρεμή,

ανταποκρίνονται και αντιστοιχίζονται στις οπές και τις κοιλότητες πέτρινων και μαρμάρινων γουδιών, γουρνών, λιθαριών, πηγαδιών, πιθαριών κ.α., αναφερόμενα σε συμπαντικές φυσικές μορφές και σχέσεις όπως η έλξη, η κίνηση της μάζας, τα βαρυτικά και τα μαγνητικά πεδία,

οι μαύρες οπές του διαστήματος... και όλα αυτά ενταγμένα μέσα σε βασικά αρχετυπικά γεωμετρικά σχήματα όπως παραδείγματος χάριν, η Πυραμίδα ή ο Κώνος.

Το εύρος και το μέγεθος των γλυπτών εξαρτάται από το μέγεθος, το εύρος και τη δυναμική των μορφών, των παλαιών αυτών αντικειμένων.

Την έκθεση αυτών των γλυπτών του Νίκου Ζήβα, συνοδεύει μία σειρά μικρών σχεδίων του (9 x 9 cm) με κάρβουνο και μολύβι, με ανάλογη θεματική,

τα οποία συνέβαλαν στη σύνθεση αυτής της εγκατάστασης.

Συμπερασματικά, η αφαιρετικότητα των χρηστικών αυτών αντικειμένων, καθώς και η αίγλη του χειροποίητου μέσα από το πέρασμα του χρόνου, που φανερώνει την ικανότητα και το γούστο των παλαιών μαστόρων, συνδυασμένες και ενταγμένες σε μία σύγχρονη σύνθεση, οδηγούν στην γοητευτική συνάντηση και στην ταύτιση, της τυπολογίας των γλυπτών μορφών με τις θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης.

 

Τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης είναι


                           

     

 


                                     

 

                                    


Το Βιογραφικό του καλλιτέχνη πήρα από την προσωπική του ιστοσελίδα

 

Νίκος Ζήβας

Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ) (A.S.F.A) από το 1981 εώς το 1985 στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Από το 1989 έως το 1994 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη, όπου έκανε δύο (2) ατομικές και συμμετείχε σε τέσσερις (4) ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολείται παράλληλα με την ζωγραφική, με τις κατασκευές, τις εγκαταστάσεις και την γλυπτική. Έχει κάνει δώδεκα (12) ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε τέσσερις (4) ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικές ζωγραφικής και γλυπτικής.

Παράλληλα επιμελείται την οικογενειακή συλλογή αποσπασμάτων και σπαραγμάτων της Νεότερης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, (1830-1930).

Από το 2014 διευθύνει τον χώρο πολιτισμού Zivasart Gallery έχοντας την επιμέλεια και την δι-οργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, εικαστικών δρωμένων, συναυλιών, παρουσιάσεων βιβλίων κ.α.

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας

 

  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...