Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Το Μέτσοβο της τέχνης!

Στο δρόμο του Αώου! Μέρος 2ο

(συνέχεια από Αώος, η αρχή του ταξιδιού!)

                                                                                19 Οκτωβρίου 2023



To Μέτσοβο, αυτή η κωμόπολη της Πίνδου, το ιστορικό “βλαχοχώρι” των περίπου 2400 κατοίκων βρίσκεται στα 1160μ υψόμετρο με την πέτρα να είναι το κυρίαρχο δομικό συστατικό της. Οι κάτοικοι, κτηνοτρόφοι κυρίως, άρχισαν να ασχολούνται με τον τουρισμό τις τελευταίες δεκαετίας και όσο περνάνε τα χρόνια η ασχολία αυτή όσο πάει και κερδίζει έδαφος. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός της δημιουργίας της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αώου, τα δύο μικρά χιονοδρομικά κέντρα, η Εγνατία και βέβαια το γεγονός της γειτνίασης με την Βάλια Κάλντα. Όσον αφορά το όνομα υπάρχουν διάφορες απόψεις, μια από τις οποίες λέει πως προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό), δηλαδή κάτι σαν “Αρκουδότοπος” ή “Αρκουδοχώρι”.

Έγινε γνωστό από τα κρασιά του της φίρμας “Κατώγι Αβέρωφ”, το εξαιρετικό καπνιστό τυρί “Μετσοβόνε” και τους ευεργέτες του (βλ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Ένας από αυτούς τους ευεργέτες ήταν ο έχων καταγωγή από το Μέτσοβο πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (1910-1990).

Ανάμεσα στις ευεργεσίες προς τον τόπο καταγωγής του είναι και η “Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ” για την οποία δώρισε περίπου 200 έργα της προσωπικής του συλλογής και χρηματοδότησε την κατασκευή του κτιρίου. Εγκαινιάστηκε το 1988 και από τότε επεκτάθηκε και πλουτίστηκε και με άλλα έργα. Εκτός της μόνιμης έκθεσης πραγματοποιούνται και περιοδικές εκθέσεις.

Η Τρίτη μέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε από την πινακοθήκη.

Έχει μια πολύ λεπτομερή και κατατοπιστική ιστοσελίδα  και από αυτήν χρησιμοποιώ εδώ κάποια κείμενα (https://www.averoffmuseum.gr/).

Ξεκινήσαμε λοιπόν από τη Μόνιμη έκθεση.

Μια αντιπροσωπευτική ενότητα 200 έργων ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από τις συλλογές της Πινακοθήκης Αβέρωφ ‒ ένα σύνολο από εικόνες εικαστικής δημιουργίας που καταγράφουν τις κυριότερες θεματικές κατηγορίες και τις τάσεις που επικράτησαν από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας, και ορίζουν τη μορφή και το περιεχόμενο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Συγκεκριμένα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά έργα όλων των μεγάλων μας δημιουργών των τελευταίων δύο αιώνων:

Λύτρας, Γύζης, Τσόκος, Μποκατσιάμπης,

Ράλλης,

Ξυδιάς,

Πανταζής,

Χατζής, Προσαλέντης ,Βολανάκης, Αλταμούρας, Λεμπέσης,

Ιακωβίδης, Σαββίδης,

Παρθένης,

Ροϊλός, Οικονόμου,

Γεραλής, Γερμενής, Αραβαντινός, Φλωρά-Καραβία, Βυζάντιος, Κογεβίνας, Τσίγκος, Σπυρόπουλος, Κοντόπουλος, Νικολάου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Η ξενάγηση στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης και τις κυριότερες τάσεις της φτάνει ως τις μέρες μας με έργα σύγχρονων δημιουργών όπως των

Μαλάμου, Μόραλη, Μπότσογλου, Μουστάκα, Πανιάρα,

Πρέκα, Σόρογκα, Σπεράντζα, Τέτση, Φασιανού, Χάρου


και άλλων.





Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει και μερικά έργα γλυπτικής,

κάποια από αυτά μικρά σε μέγεθος

και κάποια μεγάλα.

Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης, οργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις με έργα από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και εκθέσεις ζωγράφων, αναδρομικές ή ομαδικές ή εκθέσεις θεματικές που διαπραγματεύονται ένα συγκεκριμένο τομέα ή μια περίοδο της τέχνης.

Στόχος της Πινακοθήκης είναι να ανανεώνεται, να παρουσιάζει καινούργια ερεθίσματα στον επισκέπτη και να συμβάλλει έτσι στη διάδοση της τέχνης.

Όταν πήγαμε είχε ξεκινήσει η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Μιχάλη Οικονόμου (1884-1933) με τίτλο Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής.

Ο Μιχάλης Οικονόμου ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας.

Είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη, 90 χρόνια από το θάνατό του και περιλαμβάνει 118 έργα από μουσεία, ιδρύματα και συλλέκτες.

Διαμόρφωσε μια απόλυτα προσωπική ζωγραφική γλώσσα

και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της νεοελληνικής τέχνης στο πεδίο της τοπιογραφίας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του, με τους πρωτοποριακούς για την ελληνική ζωγραφική της εποχής πειραματισμούς στα υλικά μέσα του: στο χειρισμό των χρωμάτων και στα υποστρώματα πάνω στα οποία ζωγράφιζε.

Η κομβικής σημασίας πτυχή του έργου του Οικονόμου αναδεικνύεται με διάφορους τρόπους στην έκθεση.

Η επίσκεψή μας στην πινακοθήκη τελείωσε στο «Παιδικό Εργαστήρι», εκεί όπου τα πιτσιρίκια μυούνται στα μυστικά των εικαστικών τεχνών.

Βγήκαμε από την πινακοθήκη γεμάτοι όμορφες εικόνες τέχνης κι πήγαμε στο αυτοκίνητο για να συνεχίσουμε σε ενδιαφέροντα έξω από το Μέτσοβο.

 

(το ταξίδι συνεχίζεται )

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...