Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μοντοφώλι και Παλαιά Χώρα!

(Κάρυστος, κτίσματα με ιστορία!)


Στα ριζά του Λόφου που στεφανώνεται από το κάστρο της Καρύστου, στη θέση Παλιά Χώρα βρίσκεται η μεσαιωνική πρωτεύουσα της περιοχής. Από την αρχαιότητα ακόμα, η περιοχή ήταν το κέντρο της παρουσίας των Καρυστινών. Πολλά είναι τα ευρήματα που μαρτυρούν αυτή την παρουσία. Μερικά από τα αρχαία βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της πόλης.
Στην Παλιά Χώρα βρίσκεται ένα Κτήμα με μεγάλη ιστορία. 
Είναι το Κτήμα Μοντοφώλι. Ιστορικά στοιχεία μπορεί να δει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτήματος. http://www.montofoli.gr/?cat=3
Στο Κτήμα υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Αγίου Μάρκου, που στην Τουρκοκρατία είχαν μετατραπεί σε στάβλους.

Μια μεγάλη σκάλα με 157 σκαλιά φτιαγμένη από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτισμάτων οδηγεί στα κυρίως κτίρια από το μεγάλο αμπέλι που απλώνεται σε επίπεδα και κάνει το κτήμα  γνωστό για τα κρασιά του. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με δοκιμή κρασιών. Έχω πάρει μέρος στην πολύ αξιόλογη αυτή ξενάγηση δύο φορές. Πραγματικά αξίζει τον κόπο και κάθε φορά που κάποιος φίλος έρχεται στην Κάρυστο, πάντα του προτείνω τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Γύρω από το κτήμα, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφορα ξωκλήσια αλλά και ερείπια παλιών εκκλησιών.


Εκεί που κάποτε ήταν η αρχαία ακρόπολη, είναι το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σε ένα περιβάλλον πνιγμένο στο πράσινο. Δυστυχώς οι απανωτές φωτιές των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει μεγάλη ζημιά και σε αυτή την περιοχή και δεν ξέρω τι κατάσταση επικρατεί τώρα. 

Στη θέση "Κορυδαλλοί¨ είναι οι Άγιοι Ανάργυροι
με το ενδιαφέρον εσωτερικό του, Άλλος ναός είναι αυτός της Μεταμόρφωσης (Αγία Σωτήρα), μέσα στα λεμονοπερίβολα (αναφορά και φωτογραφίες εδώ http://disaki.blogspot.com/2012/04/blog-post_11.html#more).
Ακόμα στο δρόμο προς Γραμπιά είναι ο Άγιος Νικόλαος
καθώς και τα ερείπια της Παναγιάς.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...