Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Στο Μοναστήρι της Καισαριανής!



25 Οκτωβρίου 2015


Ξημέρωσε η Κυριακή με ένα λαμπρό ήλιο ύστερα από ένα διήμερο με καταρρακτώδεις βροχές και καταστροφικές πλημύρες και έβγαλε τον κόσμο έξω από τα σπίτια του. Μαζί κι εμείς. Οι φίλοι που φιλοξενούσαμε εκφράσανε την επιθυμία να δούνε το μοναστήρι της Καισαριανής. Ευκαιρία να το ξαναδούμε μιας και έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από την τελευταία μας επίσκεψη.
Λαοθάλασσα στην είσοδο του δρόμου που ανεβαίνει στον Υμηττό! Είναι δυνατόν όλη η Αθήνα να ανεβαίνει στον Υμηττό; Τελικά ένας ποδηλατικός αγώνας ανάβασης βρισκόταν σε εξέλιξη και αυτό δικαιολογούσε σε μεγάλο βαθμό την πολυκοσμία. Όχι πως δεν είχε κόσμο γενικά.
Φτάσαμε και βρήκαμε να παρκάρουμε κοντά στο μοναστήρι. Η γαλήνη του δάσους δεν μπορούσε να διαταραχτεί από τον κόσμο. Γαλήνη και φθινοπωριάτικη δροσιά!

 
Περάσαμε την δυτική πύλη και βρεθήκαμε στο προαύλιο.
Στο βάθος ο Βυζαντινός Λουτρώνας, ένα από τα ελάχιστα δείγματα μοναστηριακών λουτρώνων που σώζονται στον τόπο μας.
Αριστερά και απέναντι το Καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου του 11ου-12ου αι. με τις μεταγενέστερες προσθήκες του 17ου αι,
του Νάρθηκα στα δυτικά
με τις τοιχογραφίες του 1682 του Πελοποννήσιου Ιωάννη Ύπατου
και στα νότια του παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου.
Οι τοιχογραφίες του καθολικού είναι των αρχών του 18ου αι,
καμωμένες από κάποιο δόκιμο ζωγράφο ακαδημαϊκής παιδείας.
Έξω και απέναντι από το καθολικό, στα δυτικά είναι το επίμηκες συγκρότημα της Τράπεζας και των μαγειρείων, χωρισμένο σε τρία μέρη.
Την τράπεζα,
τους χώρους αποθήκευσης
και το μαγειρείο,
που εξωτερικά ξεχωρίζει από την καμινάδα του.
Στη νότια πλευρά του μοναστηριού είναι το διώροφο κτίριο των μεταβυζαντινών κελιών των μοναχών και ο τριώροφος Πύργος των Μπενιζέλων.

Αφού περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα του μοναστηριού κάτσαμε στο προαύλιο να λιαστούμε
μαζί με τις γάτες πριν γυρίσουμε στο αυτοκίνητο.
Η όμορφη, ηλιόλουστη βόλτα μας συνεχίστηκε μέχρι σχεδόν τις κεραίες και στην πλατεία της Καισαριανής για φαΐ. Τελείωσε δε με καφέ στο Άλσος Στρατού στου Γουδή.




 



 

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...