Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η Αγία Φωτεινή και το πηγάδι του κάμπου!

(Κάρυστος, κτίσματα με ιστορία!)



Πόσα αυτοκίνητα περνούν άραγε καθημερινά από το σύγχρονο δρόμο που ενώνει την Κάρυστο με το Μαρμάρι; Ο δρόμος περνάει μέσα από τον κάμπο και σε εκείνη την περιοχή είναι μια μεγάλη ευθεία, γεγονός που επιτρέπει τα αυτοκίνητα να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Δίπλα στο δρόμο, στα δεξιά, είναι δύο όμορφα και ενδιαφέροντα κτίσματα. Το πρώτο είναι ένα μικρό ξωκλήσι, η Αγία Φωτεινή. 

Το ενδιαφέρον είναι πως έχει κτιστεί με το Εκφορικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο, ενώ εξωτερικά έχουμε κιβωτιόσχημη κατασκευή, εσωτερικά οι πέτρες που χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των τοίχων είναι όλο και μεγαλύτερες όσο ανεβαίνουμε, έτσι ώστε σιγά-σιγά να κλείσει η οροφή. Τρόπος κατασκευής πανάρχαιος!!
Δίπλα στην εκκλησία περνά ο παλιός χωματόδρομος του κάμπου. Απέναντι από την εκκλησία υπάρχει  ένα κτίσμα, ίσαμε το μπόι ενός ανθρώπου, σαν πόρτα που οδηγεί στο εσωτερικό της γης!!! 
 Πρόκειται για παλιό τούρκικο πηγάδι. Το όνομά του Κούι (το πηγάδι στα τούρκικα). 
Μερικά σκαλιά οδηγούν από την είσοδο στο νερό. Αυτά το καλοκαίρι, γιατί το χειμώνα ξεχειλίζει καλύπτοντας τα σκαλιά και φτάνει σχεδόν μέχρι την είσοδο.



1 σχόλιο:

  1. Επι δέκα χρόνια πηγαινοερχόμουν σε αυτό το δρόμο και ποτέ δεν είχα επισκεφτεί αυτό το σπουδαίο ξωκλήσι και το παράξενο πηγάδι του..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...