Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων!



Η έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 23 Δεκεμβρίου 2012

 Καιρό το μελετούσαμε και όλο και κάτι τύχαινε και πήγαινε πίσω. Φυσικά μιλώ για την καταπληκτική έκθεση με το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.
Ένα ναυάγιο του 1ου π.Χ. αι που μετέφερε εμπορεύματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά κυρίως έργα τέχνης από διάφορα υλικά του 4ου έως του 1ου π.Χ. αι. προς την Ιταλία. Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά και εμπορεία έργων τέχνης, την πρώτη γνωστή στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Τα έργα τέχνης που ανακαλύφθηκαν είναι εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής όπως για παράδειγμα
ο μοναδικός ΕΦΗΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ή
ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ. Φυσικά ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο αντικείμενο από το ναυάγιο είναι
ο περίφημος ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ο πρώτος παγκοσμίως υπολογιστής.
Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι έκαναν και την πρώτη ανέλκυση με τη βοήθεια του Βασιλικού Ναυτικού (1900-1901). Το 1976 έγινε η δεύτερη έρευνα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το σκάφος ΚΑΛΥΨΩ του Κουστώ. Στις δύο αυτές προσπάθειες βγήκαν έξω από το νερό μερικές εκατοντάδες αντικείμενα, σε διαφορετική το καθένα κατάσταση. Άλλα σε πολύ καλή
και άλλα σε κατάσταση τέλειας, σχεδόν, καταστροφής.
Στην έκθεση που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και θα διαρκέσει μέχρι 28 Απριλίου του 2013,
εκτίθενται 378 αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο καθώς και τμήματα του σκάφους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Καταλαμβάνει 3 αίθουσες με μία από αυτές αφιερωμένη αποκλειστικά στον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ. 


Εκτός από τον αυθεντικό μηχανισμό υπάρχουν διάφορες προσπάθειες δημιουργίας αντιγράφων του σε φυσικό μέγεθος
αλλά και ένα σε μέγεθος ρολογιού χεριού (!!). Φυσικά το εποπτικό υλικό είναι πλουσιότατο και της τελευταίας τεχνολογίας.
Πάνω από μια ώρα περάσαμε μέσα σε αυτό το μαγικό περιβάλλον με όλα αυτά τα σπουδαία έργα των προγόνων μας να μας δείχνουν πόσο ψηλά είχαν φτάσει την τεχνολογία και την τέχνη οι άνθρωποι αυτοί. Νιώθω πως είμαι πολύ πιο πλούσιος μετά από αυτή την επίσκεψη!
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...