Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Μαζικοποίηση!

8 Δεκεμβρίου 2013

Στο πάρκο Ριζάρη, εκεί που είναι ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ «Ευαγγελισμός», μεταφέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 το γλυπτό του γλύπτη από τη Σκύρο Γεωργίου Λάμπρου «Μαζικοποίηση». Πριν είχε τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθηνάς. Αν και σε εκείνη τη θέση ταίριαζε περισσότερο, νομίζω πως ταλαιπωρήθηκε αρκετά και σωστά απομακρύνθηκε.

Το έργο αυτό είναι του 1988 και ο τίτλος του αποδίδει πολύ πετυχημένα την «κραυγή διαμαρτυρίας» του καλλιτέχνη.

Ο Γ. Λάμπρου είναι διπλά σπουδαίος. Και σαν καλλιτέχνης με ένα σπουδαίο έργο αλλά και γιατί πάλεψε μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον μιας και ο ίδιος είναι κωφός.

Το παραπάνω έργο κοσμεί σήμερα το πάρκο και κατ’ επέκταση την πόλη μας. Και χρειαζόμαστε τέτοια έργα τέχνης μπας και ομορφύνει κάπως η μουντή πραγματικότητά μας! 

3 σχόλια:

 1. Θυμάμαι αυτό το γλυπτό στη Σοφοκλέους και Αιόλου - όπως αναφέρεις - πάντα λερωμένο ή βαμμένο. Χάρηκα που είδα ότι έχει τοποθετηθεί αλλού. Με την πρώτη ευκαιρία θα περάσω να το δω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι ενώ δεν το είχα δει ποτέ γιατί δεν είμαι-ζω εκεί στην Αθήνα "μας" τη μουντή...
  Ευχάριστη έκπληξη η παρουσίασή σου για την παρουσία του και σ΄ευχαριστώ πολύ

  Ε.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνίσω πως ζούμε σε μια μουντή πόλη, που όσο περνάνε τα χρόνια και βουτάμε όλο και πιο πολύ στην κρίση και την απαξίωση γίνεται χειρόοτερη, που έχει όμως κάτι γωνιές που λες "αξίζει που ζω εδώ". Σε ευχαριστώ κι εγώ και νάσαι καλά εκεί στα ξένα. Καλές γιορτές νάχεις!

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...