Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

2017, Ταξιδιωτικός απολογισμός!


Το 2017 ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά, για προσωπικούς, οικογενειακούς και φυσικά οικονομικούς λόγους. Ταξιδιωτικά λοιπόν, υπήρξε σχετικά «φτωχή»
Στο εξωτερικό κάναμε ένα ταξίδι 12 ημερών, για να πάμε να δούμε την κόρη μας, που κάνει το μεταπτυχιακό της στη Βαρκελώνη, αλλά και να κάνουμε μια μικρή περιοδεία μαζί της, στην Ανδαλουσία.
Στην Ελλάδα, εκτός από την Κάρυστο, όπου παραθερίζουμε μόνιμα, πήγαμε 3 εβδομάδες στη γενέθλια γη μου, την Κρήτη, όπου είχα να πάω 20 ολόκληρα χρόνια. Εκεί εκτός από κάποια μέρη, που δεν γνώριζα, ο καιρός πέρασε με συναντήσεις με φίλους από τα παλιά (κάποιους είχα να δω 40 χρόνια) και συγγενείς.
Λίγες μονοήμερες εκδρομές στα πέριξ και δύο ολιγοήμερες επισκέψεις στους φίλους μας στην Πάτρα συμπλήρωσαν ταξιδιωτικά τη χρονιά που έφυγε.


Ιανουάριος

Ο Ιανουάριος, με εξαίρεση δύο βόλτες στο Μεγάλο Πεύκο και το Λαύριο για ψαράκι και καφέ, κύλησε με πήγαινε-έλα στην Κάρυστο, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και τελικά θανάτου, στο τέλος του μήνα, του πεθερού μου. Στο «δισάκι» ανέβασα 3 αναρτήσεις, κυρίως από την Κάρυστο.

Φεβρουάριος

Στις αρχές του Φλεβάρη κάναμε μια βόλτα στη Λαυρεωτική, δηλαδή την περιοχή γύρω από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος ή Καμάριζα, πάνω από το Λαύριο και στο τέλος πήγαμε στο Λαύριο για φαΐ. Από εκείνη τη βόλτα 2 αναρτήσεις στο «με μια φωτογραφική στην τσέπη»
Στο τέλος του μήνα είχαμε απόκριες. Μια εβδομάδα πριν, κάναμε μια βόλτα στο Μεγάλο Πεύκο και μετά για καφέ στην Ελευσίνα
http://disaki.blogspot.gr/2017/02/promised-land-is-state-of-mind.html, 
όπου είδαμε και τις ετοιμασίες για την αποκριάτικη παρέλαση
Τις απόκριες πήγαμε στην Κάρυστο.
http://disaki.blogspot.gr/2017/02/blog-post_27.html

Μάρτιος

Στις αρχές του μήνα κάναμε μια ημερήσια βόλτα στη βορειανατολική πλευρά της Πάρνηθας, ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό των Αφιδνών (Κιούρκα), και περνώντας μέσα από το χωριό ανεβήκαμε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα στη λίμνη Μπελέτσι. Συνεχίζοντας μέσα από το υπέροχο δάσος της Πάρνηθας, φτάσαμε και κάτσαμε για καφέ στην πλατεία της Βαρυμπόμπης.
Τέσσερις μέρες μετά ξεκίναγε το ταξίδι μας στην Ισπανία. Πτήση για Βαρκελώνη και από εκεί άλλη για Μάλαγα. Εκεί συναντήσαμε την κόρη μας, που είχε φτάσει νωρίτερα με άλλη πτήση.
Την άλλη μέρα ξεκινήσαμε για Σεβίλλη, περνώντας από χωριά και πόλεις της Ανδαλουσίας, όπως τη Ronda.
Τρεις γεμάτες μέρες στην υπέροχη Σεβίλη
και δύο μέρες στην Κόρντοβα, με το μοναδικό στον κόσμο Μεσκίτα, τζαμί και καθεδρικός μαζί. Αλλά δεν τελείωνε εκεί η «Ανδαλουσία μας».
Θα τελείωνε στο άλλο διαμάντι της, τη Γρανάδα με την ανεπανάληπτη Αλάμπρα, το εξαιρετικό βασιλικό συγκρότημα-παλάτι των Μαυριτανών.
Για να φτάσουμε στη Γρανάδα περάσαμε και είδαμε άλλες δύο πολύ όμορφες πόλεις. Την Baeza και τη Uveda.
Για τέσσερεις μέρες στη Βαρκελώνη, όπου ξαναβρήκαμε την κόρη μας, που είχε φύγει από τη Σεβίλλη, την τρίτη μέρα του ταξιδιού μας, θα βλέπαμε πράγματα, που δεν είχαμε δει στο προηγούμενο ταξίδι μας εκεί.
Εκεί τελείωσε το ταξίδι μας στην Ισπανία.

Απρίλιος- Μάϊος

Στα μέσα του μήνα πήγαμε για τις γιορτές του Πάσχα, στην Κάρυστο
Μερικές αναρτήσεις από τις μέρες αυτές.
http://disaki.blogspot.gr/2017/04/blog-post_16.html
http://disaki.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html
Ο Μάϊος δεν είχε καμιά εξόρμηση, ούτε καν μονοήμερη.

Ιούνιος-Ιούλιος

Τις πέντε πρώτες μέρες του Ιούνη, πήγαμε στην Κάρυστο για τα πρώτα μπάνια. Γυρίσαμε στην Αθήνα για κάποιες δουλειές και με το θερινό ηλιοστάσιο, την 21η του μήνα, επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, ξεκίνησε το ταξίδι-προσκύνημα στον τόπο που με γέννησε, την Κρήτη.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε απ’ τ’ ανατολικά,
το νομό του Λασιθίου. Δεν είχαμε πάει ξανά και μείναμε σχεδόν μέχρι το τέλος του Ιουνίου,
για να πάμε στη συνέχεια στο Ηράκλειο, να δούμε μουσεία και παλιούς φίλους.
Η συνέχεια είχε ένα τριήμερο στα Σφακιά, την άγρια και υπέροχη περιοχή στα νότια και δυτικά του νησιού, που και αυτά θα τα γνωρίζαμε για πρώτη φορά.
Το ταξίδι μας τελείωσε με ένα τετραήμερο στα Χανιά. Συναντήσεις με θείους, ξαδέρφια και φίλους και βόλτες στο νομό να δούμε ξανά τα μέρη που γεννήθηκαν και έζησαν οι γονείς μου και να γνωρίσουμε κάποια χωριά που δεν ξέραμε.
Στην Αθήνα μείναμε δύο εβδομάδες για μια μικρομετακόμιση. Την τελευταία εβδομάδα πήγαμε στην Κάρυστο με σκοπό να κάτσουμε όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, για μπάνια.

Αύγουστος

Όλος ο μήνας πέρασε στην Κάρυστο, με μπάνια, παρέες και διάφορες εκδηλώσεις..
«Εργατική (ή εργασιακή) Ειρήνη», έκθεση του Werner Hofstetter στο Μπούρτζι της Καρύστου! https://disaki.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html
Οι Gadjo Dilo στην Κάρυστο! https://disaki.blogspot.gr/2017/08/gadjo-dilo.html
«Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό»! https://disaki.blogspot.gr/2017/08/blog-post_13.html
Καστέλια στο νερό, φάλαινες στον αέρα!, έκθεση της Μάρθας Τζαβάρα στο Μπούρτζι της Καρύστου https://disaki.blogspot.gr/2017/08/blog-post_29.html
Στις 23 του μήνα κάναμε μια ημερήσια βόλτα στην περιοχή της Χαλκίδας και της Ερέτριας, με τους Ελβετούς φίλους μας, για να επισκεφτούμε δύο οινοποιεία και να δοκιμάσουμε υπέροχα κρασιά.
Μερικές ακόμα αναρτήσεις του Αυγούστου

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

Ο Σεπτέμβριος, μήνας ανασυγκρότησης και διεκπεραίωσης διαφόρων υποχρεώσεων, κύλησε χωρίς σπουδαία (ταξιδιωτικά) πράγματα, με εξαίρεση μια επανάληψη της εκδρομής του Μαρτίου, σε Κιούρκα, λίμνη Μπελέτσι και Βαρυμπόμπη, αυτή τη φορά με τους Ελβετούς φίλους μας.
Στις αρχές Οκτωβρίου πήγαμε για ένα τριήμερο στην Κάρυστο, όπου κάναμε και το τελευταίο μπάνιο της χρονιάς.
Στα μέσα του μήνα πήγαμε με τους Ελβετούς, να γνωρίσουμε το νέο απόκτημα της πόλης μας το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), με ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Άλλη μια βόλτα στο Λαύριο
και μια Κυριακή στο Γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι.
Την παραμονή του Αγίου Δημητρίου κάναμε ταξίδι έκπληξη στην Πάτρα, στο Δημήτρη, για τη γιορτή του. Εκεί συναντήσαμε και αρκετούς παλιούς φίλους, που είχαμε καιρό να δούμε.
Την άλλη μέρα της Εθνικής Γιορτής είχαμε κανονίσει μια βόλτα στα ορεινά της Αχαΐας, στη Μονή Μακελαριάς, παρέα τριών ζευγαριών. Από εκεί εμείς θα συνεχίζαμε για Αθήνα και οι άλλοι θα γύριζαν στην Πάτρα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο μοναστήρι, αν και περιπλανηθήκαμε στα χωριά της περιοχής, γιατί η πρόσβαση στα τελευταία χιλιόμετρα είναι με χωματόδρομο και οι βροχές των προηγούμενων ημερών την έκαναν πολύ δύσκολη για συμβατικά αυτοκίνητα. Έτσι καταλήξαμε σε ταβέρνα της Χαλανδρίτσας και μετά το φαΐ γυρίσαμε στο σπίτι μας. Τουλάχιστον ευχαριστηθήκαμε όμορφες βουνίσιες εικόνες και πολύ καλό φαΐ. Κάποια άλλη φορά.

Νοέμβριος- Δεκέμβριος

Ο Νοέμβριος ήταν και αυτός πολύ «φτωχός» ταξιδιωτικά. Μπορέσαμε μόνο να πάμε να δούμε την έκθεση του Νίκου Ζήβα
Στα μέσα του Δεκέμβρη, αφού πήγαμε την κόρη μας στο αεροδρόμιο, για το μηνιαίο ταξίδι της στη Βαρκελώνη, πήγαμε επίσκεψη στον πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα Αττικής.
Ταξιδιωτικά ο χρόνος έκλεισε με μια εβδομάδα, τα Χριστούγεννα, στους φίλους μας στην Πάτρα. Περάσαμε όμορφα, χωρίς βόλτες, αλλά με συναντήσεις με φίλους, που μένουν στην Πάτρα, αλλά και κάποιους που βρέθηκαν, σαν κι εμάς, εκεί και είχαμε χρόνια να δούμε.
Γυρνώντας στην Αθήνα και δύο μέρες πριν τελειώσει ο χρόνος πήγαμε για 2η φορά στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) για μια επίσκεψη με ξενάγηση στο πάρκο του κέντρου και να χαζέψουμε τους στολισμένους χώρους.


Ελπίζουμε πως το 2018 θάναι γεμάτο υγεία και πιο «πλούσιο» ταξιδιωτικά από το «φτωχό» 2017

Πολλές μεμονωμένες φωτογραφίες, από τα ταξίδια της χρονιάς υπάρχουν στο άλλο μου blog, το http://fototsepi.blogspot.gr  

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!




3 σχόλια:

  1. Δήμο, σε ευχαριστούμε για την υπέροχη δουλειά σου, που μας δίνει φτερά... Πολλή υγεία και πολλά ταξίδια για την καινούργια χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές. Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...