Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Νεκρασόφ!


Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018


Παρακολουθήσαμε χθες το απόγευμα στο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ, την παράσταση ΝΕΚΡΑΣΟΦ του Jean Paul Sartre, με τον θίασο ΘΕ.ΑΜ.Α.


Μια εξαιρετική παράσταση, από ένα θίασο, που έχει στη σύνθεσή του αρκετούς ηθοποιούς με αναπηρία. Ανάμεσα στους ηθοποιούς και η παλιά μας μαθήτρια Ευαγγελία Σχοινά.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του θιάσου πληροφορίες για τον ίδιο και για  το έργο:
Το ΘΕ.ΑΜ.Α., το επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του, ανεβάζει το έργο Νεκρασόφ του Jean-Paul Sartre σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα.
Το Νεκρασόφ είναι μια φαρσο-σάτιρα, όπως ο ίδιος ο Sartre αναφέρει σε συνέντευξή του, που αναπαράγει τη δομή της κοινωνίας. Με το έργο αυτό απομυθοποιείται το άσπιλο πρόσωπο μιας συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου, αλλά και των ισχυρών εκπροσώπων της εξουσίας κάθε κοινωνίας. Ο Sartre είχε την πρόθεση να προσεγγίσει το είδος της κωμωδίας έτσι όπως την οραματίστηκε και την καθιέρωσε ο Αριστοφάνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κείμενο εμπεριέχει κωμικά στοιχεία. 
Στο Νεκρασόφ ο φιλόσοφος-δραματουργός αντλεί έμπνευση και θεματικά στοιχεία από την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής του προκειμένου να συνθέσει μία πολιτική σάτιρα που ενέχει γόνιμο σκηνικό χιούμορ και απηχεί μια διαχρονική επικαιρότητα. Η τεχνική του θεάτρου εν θεάτρω αποτελεί το βασικό δραματουργικό εργαλείο που χρησιμοποιείται διαμορφώνοντας παραστατικά όλη τη διάρκεια των πράξεων και των εικόνων του έργου. Τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην αλήθεια, που συχνά υποκρύπτεται, και στο ψέμα που μπορεί ακόμα και να προσδιορίσει μία φαινομενική πραγματικότητα με την εναλλαγή των ταυτοτήτων και των ρόλων, πλάθουν το σκηνικό για μία θεατρική παρτίδα με πολλούς και απρόβλεπτους παίκτες…
Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν πληροφορίες για τους συντελεστές της παράστασης.
Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του θεάτρου: https://amtheater.gr/plays/performance-16
Μιας και οι φωτογραφίες στη διάρκεια της παράστασης απαγορεύονταν, έβγαλα μόνο κάποιες από το τέλος και τον χαιρετισμό των ηθοποιών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...