Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Οι μόνιμες εκθέσεις του «ΠΙΛ-ΠΟΥΛ»!

 26 Μαρτίου 2023

 

Μετά την επίσκεψη στις δύο περιοδικές εκθέσεις (Συνθέσεις στον Κύβο! και Βασίλης Σίμος: «Μια ματιά πίσω», έργα 1954-2014!), πήγαμε να ρίξουμε μια ματιά στις δύο μόνιμες εκθέσεις, στο ίδιο κτίριο.


Στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων) διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο.

 

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στεγάζεται στο παλαιό πιλοποιείο του Ηλία Πουλόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 με την επωνυμία «Ελληνικόν Πιλοποιείον» και πρόκειται για το παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, ευρύτερα γνωστό ως "ΠΙΛ-ΠΟΥΛ".

Το βιομηχανικό πέτρινο κτίριο που χαρακτηρίζεται για την απλή και αυστηρή δομή και αποτελεί μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής  

σήμερα είναι ένα σημαντικό σημείο πολιτισμού.

Φιλοξενεί δύο μόνιμες εκθέσεις : Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα και τη Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου.


Το Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα που είναι μόνιμη έκθεση που δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) και επιχειρεί να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της αθηναϊκής πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Αναπαριστά σε φυσικό μέγεθος μια αθηναϊκή γειτονιά που αποτελείται από 8 παραδοσιακά μαγαζιά

(κατάστημα νεωτερισμών,

φωτογραφείο, κουρείο, φαρμακείο,

παντοπωλείο, τυπογραφείο

και καπνοπωλείο).

Τα σπίτια είναι αντίγραφα πραγματικών κατοικιών της Αθήνας των αρχών του 20ου αι. κι έχει γίνει προσπάθεια

η ”γειτονιά” να είναι όσο το δυνατόν

πιο ζωντανή και άμεση.

Όλα σχεδόν τα αντικείμενα του Οδοιπορικού είναι αυθεντικά: τα ρούχα, τα καπέλα, οι μηχανές του τυπογραφείου και του φωτογραφείου, τα βάζα, τα φάρμακα, κ.λπ. 



Η Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου

Η Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Σωτήρη Χαρίδημου πήρε το όνομα της από την πλούσια συλλογή της γνωστής οικογένειας Καραγκιοζοπαιχτών «Χαρίδημοι», που μεσουράνησε τόσο με τις παραστάσεις,

όσο και με τη λαϊκή ζωγραφική του ελληνικού θεάτρου σκιών από την αρχή του περασμένου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Η συλλογή παρουσιάζει την παλιά και νεώτερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών από το 1850 μέχρι σήμερα.

Στη συλλογή φιλοξενούνται 900 γνήσια εκθέματα της οικογένειας τριών γενιών Χαρίδημων

κι ορισμένα αντίγραφα παλαιών φιγούρων από δέρμα, χαρτόνι, ζελατίνη, χνάρια με μολύβι, που έχουν ως κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπολοίπους γνωστούς ήρωες μίας παράστασης, όπως ο Χατζηαβάτης, ο Μπάρμπα –Γιώργος, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, η Βεζυροπούλα, ο Πασάς, ο Μέγας Αλέξανδρος και βέβαια τα τρία μικρά Κολλητήρια.

Επίσης υπάρχουν παλιά και σύγχρονα σκηνικά, το Σαράι και η παράγκα του Καραγκιόζη, το λιοντάρι, η καλύβα, ο Ιταλός του ΄40 με την κόκκινη μπότα, ο Θησέας με τον Μινώταυρο, οι ήρωες του 1821,

καθώς επίσης κάδρα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία,

πανόδετα βιβλία με αυθεντικά σκίτσα και διαλόγους των κλασσικών παραστάσεων που έδιναν οι Χαρίδημοι,

πίνακες λαϊκής ζωγραφικής, και πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα.

 

Εκεί τελείωσε η επίσκεψή μας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με τις 4 εκθέσεις εκείνο το Μαρτιάτικο ηλιόλουστο πρωινό. Είχαμε απολαύσει ποικίλες εικόνες, όλες πολύ ενδιαφέρουσες. Φεύγοντας άλλη μια εικόνα ήρθε να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα μας.

Το Γκάζι, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και νυν πολιτιστικό κέντρο (Τεχνόπολις) μας «έγνεφε» από την άλλη μεριά των γραμμών.


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...