Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το Φράγκικο αρχοντικό και τα δίδυμα ξωκλήσια!

(Κάρυστος, κτίσματα με ιστορία!)

 

 

Παίρνοντας τον παλιό δρόμο που πάει για Χαλκίδα, λίγο έξω από την πόλη, στη διασταύρωση που πάει δεξιά για Λάλα, στρίβουμε αριστερά στον κακοτράχαλο χωματόδρομο που περνά κάτω από το νέο δρόμο και φτάνουμε μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα σε δύο ακόμα κτίσματα. Το Χαρτζάνι αριστερά και το Δικλήσι δεξιά.


Το Χαρτζάνι είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στην πραγματικότητα είναι τα ερείπια ενός Μεσαιωνικού, Φράγκικου Πύργου. Μόνο το ισόγειο έχει μείνει να χάσκει ενώ οι όροφοι έχουν σωριαστεί σε σωρό εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Δίπλα το διπλό ξωκλήσι.
Πρόκειται για δύο εκκλησίες που επικοινωνούν εσωτερικά. Η μία της Ανάληψης και η άλλη του Αγίου Λουκά.

5 σχόλια:

  1. Hi Sofia,
    Your pics are so beautiful!...Have a great week!
    Heidi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοναδικό! Τα δίδυμα ξωκλήσια είναι κάτι μοναδικό! Δεν το έχω ξαναδεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά είναι ωραίο. Έχω την εντύπωση οτι έχω δει κι αλλού τέτοιο δίδυμο, αλλά δεν θυμάμαι που. Έξω από το Βαθύ στη Σάμο έχει ένα τριπλό ξωκλήσι, αλλά ήταν κλειστό και έτσι δεν ξέρω αν υπάρχει επικοινωνία και εσωτερικά. (Δες εδώ: http://disaki.blogspot.com/2011/10/blog-post_03.html)

      Διαγραφή
  3. Χαχαχα Δήμο, πώς μας μπέρδεψε η Heidi; Ευκαιρία να δεις το blog της.

    Στην Ανάβυσσο, πάνω στο λόφο που υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και λίγο πιο κάτω από αυτό , υπάρχουν δίπλα-δίπλα δύο μικρά υπόγεια ξωκκλήσια(δεν ξέρω πώς να τα ονομάσω). Είναι λαξευμένα στο βράχο. Νομίζω του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου.Όταν ξαναπάω θα τα φωτογραφίσω.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...