Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η Θεοσκέπαστη, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άη Γιώργης ο Μαύρος!

(Κάρυστος, κτίσματα με ιστορία!)


Από την πάνω γειτονιά του χωριού Αετός (Πάνω Αετός), όπου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας ξεκινά χωματόδρομος, μέτριας βατότητας, με κατεύθυνση βορειοανατολική, που φτάνει πρώτα στο ξωκλήσι της Θεοσκέπαστης.
Είναι χτισμένο κάτω από ένα τεράστιο βράχο, ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της οροφής αλλά και των τοίχων. Μάλλον αυτή η ιδιαιτερότητα έδωσε και την ονομασία στο ξωκλήσι.
Ο δρόμος συνεχίζεται για λίγο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και πρέπει να βρούμε το σωστό μονοπάτι για τα επόμενα δύο ξωκλήσια.
Πρώτα περνάμε από το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου και λίγο μετά περνάμε μια μικρή ρεματιά με πλατάνια. Σε λίγο θα φτάσουμε σε ένα ξωκλήσι με μεγάλη ιστορία.
Τον Άη Γιώργη τον Μαύρο. Ο ναός διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση ήταν το καθολικό μονής του 13ου αι. γεγονός που φαίνεται σε επιγραφή στο εσωτερικό (έτος 6768 δηλ 1260). Το, 17ο αι. (1635) η μονή, που ήταν ερημωμένη, γίνεται με απόφαση του Επισκόπου Καρύστου, μετόχι της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής της Άνδρου. Προφανώς από αυτό το γεγονός πήρε το όνομά του και το χωριό Μετόχι που βρίσκεται λίγο πιο νότια. Σήμερα εκτός του ναού υπάρχουν και λίγα ερείπια από τα κτίρια της μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...