Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Αυλίδα και ο Φάρος της!

20 Ιανουαρίου 2013 

Η Εύβοια, ως γνωστόν, είναι το δεύτερο σε μέγεθος Ελληνικό νησί, μετά την Κρήτη. Γιατί νησί είναι, για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, μιας και περνάς από την ηπειρωτική χώρα χωρίς να χρειαστεί να πάρεις πλοίο! Χωρίζεται από τον ηπειρωτικό κορμό με τον Βόρειο και το Νότιο Ευβοϊκό και τα «τρελά νερά» (!!). Δηλαδή τον πορθμό του Ευρίπου, που η περιοδική αλλαγή της κατεύθυνσης της κίνησης των νερών έχει δώσει στον πορθμό το παραπάνω προσωνύμιο. Αυτά όλα από γεωγραφική άποψη.
Έλα όμως που «αι βουλαί ανθρώπων άλλα κελεύουν». Έτσι κατά τη διοικητική διαίρεση της χώρας, πήραν ένα κομμάτι από τη Βοιωτία (πουθενά δεν βρήκα έναν σαφή και λογικό λόγο) και τον «κόλλησαν» στο νομό της Εύβοιας. (Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με τους νομούς Αττικής και Κορινθίας). Δεν ξέρω αν αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, πάντως εδώ συμβαίνουν!
Αν και ο τόσο μεγάλος πρόλογος μοιάζει άσχετός, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα «αξιοθέατο» της Στερεοελλαδίτικης πλευράς της Εύβοιας.
Η Κυριακή προβλεπόταν ηλιόλουστη και δεν μας κράταγε τίποτα μέσα. Πήραμε τον Εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας και βγήκαμε στη διασταύρωση για Χαλκίδα. Πριν φτάσουμε στην Ευβοϊκή πρωτεύουσα, βγήκαμε στη διασταύρωση για Βαθύ και αφού βρεθήκαμε στη διασταύρωση με τα ψαράδικα στον παλιό δρόμο μπήκαμε δεξιά διαγώνια και μετά από λίγο, στρίβοντας αριστερά φτάσαμε στη θάλασσα. Εδώ ο Νότιος Ευβοϊκός σχηματίζει πολύ ρηχά «βαλτοτόπια». Βρισκόμαστε στη Βοιωτική πλευρά της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα περιοχή της Αυλίδας.

 
Το πιο βόρειο κομμάτι αποτελεί το Βαθύ. Εκεί, στην άκρη του βρίσκονται τα ναυπηγεία. Παίρνοντας τον παραλιακό δρόμο προς τα νότια φτάνουμε στο επόμενο μέρος της Αυλίδας, τον Φάρο. 
Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Φάρο που υπάρχει εκεί από το 1880. Τότε τον κατασκεύασε η Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Ο πύργος του έχει ύψος 9 μέτρων και είναι χτισμένος στη νότια είσοδο του Εύριπου.  
Όμορφο κτίσμα, βαμμένο λευκό με πράσινο τον θόλο στο φανάρι του, όπου υπάρχει και ο ανεμοδείκτης.


Σε όλη τη διαδρομή αριστερά μας και απέναντι βλέπαμε την Ευβοϊκή ακτή και στο βάθος τον υπέροχο κώνο της Δίρφυς κατάλευκο! Μπροστά μας αρκετοί ψαράδες αραδιασμένοι αυτοί και τα πολυάριθμα καλάμια τους επιδίδονταν στην αγαπημένη τους ασχολία.
Κάναμε την πρώτη μας στάση στο Φάρο για φωτογραφίες και συνεχίσαμε. 
Επόμενη στάση στο λιμανάκι της Παραλίας Αυλίδος, με τις υπέροχες εικόνες και κάτσαμε για φαΐ. Συνεχίσαμε και καταλήξαμε στη Σκάλα Ωρωπού για καφέ πριν γυρίσουμε στο σπίτι μας όταν πια είχε σκοτεινιάσει. Άλλη μια όμορφη εκδρομή!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...