Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων!

21 Δεκεμβρίου 2012 

Η πόλη της Αττικής, τα Μέγαρα, υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα. Άκμασε κατά τους 8ο και 7ο αι. π.Χ. Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. οι Μεγαρείς με αρχηγό τον Βύζαντα έφτασαν στον τόπου που δύο θάλασσες, η Προποντίδα και ο Εύξεινος, ενώνονται και ίδρυσαν αποικία με το όνομα Βυζάντιο. Η πόλη αυτή έμελλε να γίνει η μεγαλειώδης πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών, η Πόλη των πόλεων, η Κωνσταντινούπολη.
Ο 6ος αι. ήταν ο αιώνας της τυραννίας του Θεαγένη για να ακολουθήσουν ταραγμένες περίοδοι με αποκορύφωμα την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου. Τον 4ο αι. τα Μέγαρα γνώρισαν ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Πάντα είχα την απορία, περνώντας, από την πόλη ή διαβάζοντας οδηγούς, γιατί στα Μέγαρα δεν αναφέρονται αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα. Τελικά η απάντηση είναι απλή και προφανής. Η σύγχρονη πόλη βρίσκεται πάνω στην αρχαία. Έτσι, μόνο σωστικές ανασκαφές έχουν γίνει, όταν κάτι βρεθεί (και ενημερωθούν οι αρμόδιοι), κατά τη διάρκεια δημόσιων έργων ή εκσκαφής θεμελίων σπιτιών και πολυκατοικιών. 


 Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ευρήματα και από την πόλη, αλλά κυρίως από την ευρύτερη περιοχή.
Το παλιό Δημαρχείο, επί της οδού Δημάρχου Γ. Μενιδιάτη 22, αποτέλεσε τη λύση για τη στέγαση μέρους των ευρημάτων, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 8ο π.Χ μέχρι το 2ο μ.Χ αι. Έτσι δημιουργήθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μεγάρων. Το κτίριο είναι ένα νεοκλασικό του 19ου αι. και έχει 4 αίθουσες-εκθεσιακούς χώρους.
Στις 2 αίθουσες του ισογείου εκτίθενται τα μαρμάρινα ευρήματα. Αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και άλλα γλυπτά. Στον όροφο είναι τα ευρήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των Μεγαρέων και τα ευρήματα από τα νεκροταφεία. Στο εσωτερικό απαγορεύεται η φωτογράφηση έτσι εδώ ανεβάζω τρεις φωτογραφίες από το φυλλάδιο του Μουσείου.
    

Αρχιτεκτονικά μέλη και τμήματα γλυπτών εκτίθενται και στην αυλή.


Την επόμενη φορά στα Μέγαρα πρέπει να επισκεφτώ το βασικό αξιοθέατο την Κρήνη του Θεαγένη του 5ου π.Χ. αι.

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/112333101407674010719/Megara21122012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...