Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ένα Χατσκάρ στην Αθήνα!



8 Δεκεμβρίου 2013




-Ένα Χατσκάρ στην Αθήνα; Και τι είναι αυτό το Χατσκάρ;

 



«Τα Αρμενικά Χατσκάρ (Khatchkar, σταυρόπετρες) αποτελούν φαινόμενο της παγκόσμιας τέχνης. Πρόκειται για ορθογώνιες παραλληλόγραμμες πέτρινες στήλες, πάνω στις οποίες είναι χαραγμένοι ή λαξεμένοι σταυροί με έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Κάθε ένα έχει διαφορετική τεχνοτροπία και διακόσμηση.

Τα Χατσκάρ έχουν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί με διάφορες αφορμές, όπως για να υπενθυμίζουν ιστορικά γεγονότα ή νικηφόρες μάχες, για να μνημονεύσουν τους κατασκευαστές, ευεργέτες ή δωρητές ναών και άλλων μεγάλων έργων, για να τιμήσουν τους ήρωες που θυσιάστηκαν σε διάφορους αγώνες και για πολλούς άλλους λόγους.

Τοποθετημένα σε αυλές εκκλησιών, σε δρόμους, σε λόφους και σε νεκροταφεία θεωρούνται σύμβολα για τη σωτηρία της ψυχής.

Ο λαός πιστεύει πως έχουν την δύναμη να γιατρεύουν αρρώστιες και να προφυλάσσουν από φυσικές καταστροφές και γι' αυτό τον λόγο τα έχει μετατρέψει σε ιερό προσκύνημα.

Τα Χατσκάρ που διασώζονται από τον 4ο και 5ο μ.Χ. αιώνα είναι πέτρινες στήλες, στην επιφάνεια των οποίων ήταν χαραγμένοι απλοί σταυροί.

Τα Χατσκάρ με την περίτεχνη λάξευση και τον πλούσιο διάκοσμο αναπτύχθηκαν μετά τον 9ο αιώνα μ.Χ. ως μνημεία νέας τεχνοτροπίας, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αρμενίας από την αραβική κυριαρχία.» (από την Wikipedia και από φυλλάδιο γνωστού τουριστικού πρακτορείου)

-Που βρέθηκε ένα Χατσκάρ στην Αθήνα;



Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. οι Αρμένιοι υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία. Από αυτούς που επέζησαν, πολλές χιλιάδες προτίμησαν να καταφύγουν σε άλλες χώρες, προκειμένου να γλυτώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Έτσι εξαπλώθηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά και οι σχέσεις των Αρμενίων με τους Έλληνες ήταν πάντα καλές. Άλλωστε οι Έλληνες ήταν Χριστιανοί. Με αυτά τα δεδομένα, αρκετοί Αρμένιοι ήρθαν στον τόπο μας. Όχι μόνο έζησαν εδώ τόσες δεκαετίες αλλά έστησαν σπιτικά και δουλειές και πρόκοψαν σε όλους τους τομείς. Έτσι σήμερα μιλάμε για Ελληνοαρμένιους που το μόνο που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους είναι εκείνη η «περίεργη» κατάληξη στο επίθετο. –ιάν.

Το 1996 η κυβέρνηση της Αρμενίας, σαν κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους Έλληνες δώρισε ένα Χατσκάρ που στήθηκε στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το πάρκο Ριζάρη και ανάμεσα στην οδό Ναϊάδων και τη Λεωφόρο Βασιλέως Κων/νου.


Το μνημείο είναι περίτεχνο, σκαλισμένο σε κόκκινη πέτρα, με ένα σταυρό, πουλιά,


μια ροζέτα και διάφορα φυτικά και άλλα μοτίβα.

ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ
Η ΑΡΜΕΝΙΑ 
ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ
ΑΘΗΝΑ 1996

Στη βάση υπάρχει επιγραφή που μνημονεύει το γεγονός του στησίματος του.


Δίπλα σε ξεχωριστή πέτρα υπάρχει το σχετικό κείμενο στα αγγλικά.


Πίσω από το μνημείο τρεις σημαίες ανεμίζουν σε ισάριθμους ιστούς. Η Ελληνική, η Αρμένικη και η σημαία της Αθήνας.

Το μνημείο αυτό το είδα για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια και με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή. Κατά τη γνώμη μου, κοσμεί την πόλη μας και αποτελεί τρανή απόδειξη της φιλίας των δύο λαών. 



2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση!
    Και χίλιες φορές ενδιαφέρουσα!
    Μπράβο!!!

    Ε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά! Είπαμε "αχ, αυτές οι ξεχωριστές γωνιές αυτής της πόλης"!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...