Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το Κάστρο του Ρίου!



19 Αυγούστου 2013


Πριν λίγα χρόνια όταν έφτανες στο λιμάνι του Ρίου για να πάρεις το καράβι για απέναντι (Αντίρριο) έβλεπες αναγκαστικά το Κάστρο που δεσπόζει  στο λιμάνι ανάμεσα στις δύο προβλήτες, τη δυτική και την ανατολική. Και αν δεν σου βάραινε το μυαλό κάτι άλλο σίγουρα θα σε εντυπωσίαζε. Γιατί και καλά διατηρημένο είναι και πολύ εντυπωσιακό. 

 
Σήμερα στην εποχή της ταχύτητας περνάς πάνω από τη γέφυρα γρήγορα αλλά χωρίς να δεις τίποτα. Εκτός κι αν πάρεις κάποιο από τα καραβάκια που ευτυχώς δουλεύουν ακόμα.
Η εικόνα του Κάστρου στεφανωμένου από τα καλώδια της γέφυρας είναι κάτι το ξεχωριστό.
Το Κάστρο αυτό κτίστηκε από τον Βαγιαζήτ Β΄ το 1499. Η ιστορία του είναι πολυτάραχη. Από τους Τούρκους στους Γενουάτες και πάλι στους Τούρκους για να το πάρουν οι Βενετσιάνοι και πάλι οι Τούρκοι. Και όλες αυτές οι αλλαγές «αφεντικού» κάθε άλλο παρά αναίμακτα έγιναν. Για να διατελέσει στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος για αρκετές δεκαετίες φυλακή.
Σήμερα είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος που προσελκύει κάποιους επισκέπτες (που δεν είναι βιαστικοί) και το καλοκαίρι κάποιοι χώροι του χρησιμοποιούνται για να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τη μέρα που φύγαμε από την Πάτρα με προορισμό την Πρέβεζα αποφασίσαμε να πάμε με το καράβι. Έχοντας καιρό σταμάτησα να δω το Κάστρο από κοντά. Αλλά κάτι ξέρει ο λαός που λέει: «Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν ημέρα Σάββατο». Έτσι κι εγώ όταν αποφάσισα να πάω για επίσκεψη ήταν Δευτέρα, ημέρα που όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στον τόπο μας είναι κλειστοί. Ευτυχώς το συρματόπλεγμα που περιβάλλει τον χώρο, δεν εμποδίζει τις εικόνες να φτάσουν στα μάτια μας και στο φακό της μηχανής μου.
Έτσι έβγαλα αρκετές φωτογραφίες, δίνοντας στο εαυτό μου της υπόσχεση, την επόμενη φορά που θα πάω στην Πάτρα να την κάνω την επίσκεψη. 


 
 



    







5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές φωτογραφίες Δήμο μου!!!
    Η συνύπαρξη του παλιού κάστρου με την μοντέρνα τεχνολογία της γέφυρας, έδεσε υπέροχα στα μάτια μου!
    Καλά ταξίδια καλοκαιρινά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δέσιμο δίνει πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες! Νάσαι καλά! Καλά ταξίδια και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. ωραία πράγματα κάναν και οι Οθωμανοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι σίγουρο και το βλέπει κανείς στα υπέροχα τζαμιά και τα παλάτια στις πόλεις της Τουρκίας.

      Διαγραφή
  3. Το θυμόμουν το ίδιο όμορφο όπως το παρουσιάζεις αλλά χωρίς τη Γέφυρα να το στεφανώνει!
    Φοβερά πετυχημένες οι φωτογραφίες σου!!!

    Ε.-

    ΄Ασε που ήμουν και τρελά ερωτευμένη την πρώτη φορά που το αντίκρυσα!
    Βρε τι μου θύμησες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...