Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Βραυρώνα, εικόνες από τον υγρότοπο!



 16 Ιανουαρίου 2015

Στην περιοχή της Βραυρώνας, ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους ο χείμαρρος Ερασίνος 


 
χύνεται στα ρηχά νερά ενός βαθύ κόλπου και με τις προσχώσεις του σχηματίζει εδάφη
που κάποια καλλιεργούνται από την πολύ βαθειά αρχαιότητα. Ταυτόχρονα όμως, το χειμώνα, πολλές φορές πλημμυρίζει καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εδαφών αυτών με τα νερά του.
Στο χώρο αυτό, κατά την αρχαιότητα λατρεύονταν η Βραυρωνία Αρτέμιδα και η Ιφιγένεια, προστάτιδες της γονιμότητας και της ευτοκίας των γυναικών. Τα νερά του Ερασίνου απειλούσαν και το ιερό.
Η περιοχή ήταν ιδανική για την ανάπτυξη ενός υγρότοπου με πλούσια χλωρίδα που φιλοξενεί αρκετά πουλιά αλλά και άλλα ζώα. Δυστυχώς όμως η πίεση που δέχεται από τον άνθρωπο (καλλιέργειες, οικοπεδοποίηση, σκουπίδια κλπ) τον έχει υποβαθμίσει, αν και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Ένα πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξής του, που υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρκόπουλου και το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αποσκοπεί στο να προλάβει το κακό και όσο γίνεται να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειες αυτής της υποβάθμισης. Έχουν χαραχτεί διαδρομές
και έχουν μπει κατατοπιστικές πινακίδες. Ας ελπίσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον γι αυτόν τον τόσο όμορφο τόπο.
Γιατί οι εικόνες που αντικρίζει όποιος σταθεί στην όχθη του Ερασίνου ή κοντά στη θάλασσα, με τα πουλιά και τη βλάστηση είναι πολύ ωραίες. Η ήπια ανθρώπινη δραστηριότητα δεν έχει αρνητικές συνέπειες και μάλιστα κάνει τις εικόνες ακόμα πιο όμορφες.
Όπως παραδείγματος χάρη οι δυο ψαράδες με το νερό ως τα γόνατα (σαν αυτούς που ψαρεύουν σε ποτάμια) ψαρεύουν με τα καλάμια τους στα ξέβαθα νερά.
Μια ιδιαίτερη εικόνα είναι τα εγκαταλελειμμένα πολυβολεία (!!!) μέσα στα χωράφια.
Μετά τις ωραίες αυτές εικόνες, τα καλαμαράκια και οι κουτσομούρες σε παρακείμενη ψαροταβέρνα με θέα στη θάλασσα, ήταν το καλύτερο κλείσιμο μιας όμορφης εκδρομής στη διάρκεια της ηλιόλουστης αυτής μέρας του Γενάρη. Αλκυονίδες!!!



1 σχόλιο:

  1. Καλή χρονιά αγαπητέ μου φίλε Δήμο, γεμάτη υγεία και πολλά ταξίδια!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή σου παρουσίαση, χαίρομαι πολύ τους υδροβιότοπους και περισσότερο όταν προστατεύονται και από τις αρχές και από μας.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...