Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η Βίλα της Βασιλικής…. Πεθεράς!


17 Μαΐου 2018


Κάπου είχα ακούσει πως ο Βασιλικός σύζυγος (ο Φίλιππος ντε, της Ελισάβετ!) έχει κάποια σχέση με την πάλαι ποτέ βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Φυσικά επρόκειτο για μια πληροφορία που με άφησε παντελώς αδιάφορο μέχρι που είδα την πινακίδα.


Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στο Νέο Ηράκλειο (της Αττικής βεβαίως, βεβαίως!) πάνω από την κεντρική πλατεία του σταθμού ΗΣΑΠ, στη συμβολή των οδών Φιλλύρων και Πεύκων,
απέναντι από την πλατεία Έρωτα (!!),
βρίσκεται ένα όμορφο παλαιικό κτίριο, μια βίλα,
μέσα σε ένα όμορφο κήπο. Απ’ όταν ήρθα να μείνω στο Ηράκλειο, 31 χρόνια πριν,
ήξερα πως σε αυτό το κτίριο στεγάζονταν ένα ΚΑΠΗ και πως είχε κάποια σχέση με τον Ερυθρό Σταυρό (υπήρχε σχετική πινακίδα).
Κάποιες πληροφορίες το ονόμαζαν «Βίλα Αλίκη» (η ταμπέλα με το όνομα μπήκε πρόσφατα).
Και εκεί τελείωναν οι γνώσεις μου για το σχετικό κτίριο. Λίγες εβδομάδες πριν, πάνω από τη μάντρα στην πλευρά της οδού Φιλλύρων είδα την πινακίδα.
Η πινακίδα αυτή μας πληροφορεί πως «το κτίριο αυτό υπήρξε θερινή κατοικία της Πριγκίπισσας Αλίκης (του Μπάττενμπεργκ 1885-1969), συζύγου του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και μητέρας του Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας. Η Πριγκίπισσα Αλίκη ασχολήθηκε με φιλανθρωπίες και δώρισε τη θερινή της κατοικία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου Ηρακλείου Αττικής»

Να λοιπόν και η «ελληνική» καταγωγή του Φίλιππου και οι συγγένειες των τέως μας με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας (εκτός των άλλων γραμμών συγγένειας που πιθανόν έχουν τα δύο αυτά «αξιότιμα» σόγια). Θα μου πείτε τώρα, «είχαμε μια σκασίλα…» και θα συμφωνήσω μαζί σας. Η πινακίδα ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και η ομορφιά του κτιρίου με έκανε να το ψάξω λίγο παραπάνω. Κάθε τι που μαθαίνει κανείς, ειδικά αν έχει σχέση με την ιστορία, καλό είναι.





1 σχόλιο:

  1. Σωστά σκασιλα σου!!!!!Βλέπεις η Αλίκη στην κατοχή έμεινε στην Ελλάδα άφησε και το ακίνητο στον ΕΕΣ.Εσυ κοίταξε τα λαμόγια τα σημερινά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...