Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Maria de Buenos Aires στο Ηρώδειο!


25 Σεπτεμβρίου 2018


«Την Τρίτη με πανσέληνο» έλεγε το διαφημιστικό σποτ. Ήταν πανσέληνος, αλλά την είδαμε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Η συννεφιά ήταν πολύ πυκνή, αλλά ευτυχώς δεν ξέσπασε σε βροχή. Και αέρα είχε και ψύχρα γερή. Απότομη είσοδος του Φθινοπώρου με την κακοκαιρία που είπανε «Ξενοφών», να σαρώνει όλη τη χώρα.


Όμως η προγραμματισμένη παράσταση στο Ηρώδειο έγινε και είμασταν εκεί. Πριν την έναρξη, ο αέρας έριξε το κόντρα μπάσο πρώτα και το βιολοντσέλο μετά.
Το θέατρο δεν ήταν γεμάτο. 
Ίσως έπαιξε ρόλο ο καιρός.
Maria de Buenos Aires. Η Tango-Opera του Astor Piazzola σε ποίηση του Horacio Ferrer. Μια όπερα που ανέβασε για πρώτη φορά το 1968, ακριβώς 50 χρόνια πριν, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, την πόλη του.

Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα μια παράσταση όπερας. Αντ’ αυτού ήταν μια παράσταση Tango από ξένους και έλληνες χορευτές. Ήταν μια Παγκόσμια Πρεμιέρα σε ελεύθερη χορογραφική εκτέλεση (από το πρόγραμμα της παράστασης), πάνω στη μουσική που έγραψε ο Astor Piazzola για την όπερα.
Οι χορογραφίες και η εκτέλεση ήταν πολύ καλές, αλλά αυτό που απογείωσε το θέαμα ήταν η μοναδική Amelita Baltar, η αυθεντική ερμηνεύτρια της όπερας, πριν 50 χρόνια.
Aν και μεγάλη σε ηλικία (γεννημένη το 1940), ερμήνευσε μοναδικά, ιδιαίτερα το υπέροχο Balada para un loco και αποθεώθηκε. Προς το τέλος της παράστασης, τραγουδώντας το θέμα της Maria, τα σύννεφα, υποκλινόμενα στο μεγάλο ταλέντο της υπέροχης κυρίας, άνοιξαν για λίγο να φανεί για λίγα δευτερόλεπτα η πανσέληνος, σε μια στιγμιαία επικοινωνία «δύο αστέρων».

Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση στη διάρκεια της παράστασης δεν επιτρέπονταν.

Μόνο στον χαιρετισμό,
απ’ όπου και οι φωτογραφίες που τράβηξα.
Δεν άντεξα όμως και βιντεοσκόπησα στα μουλωχτά, το Balada para un loco, σε υπέροχη ερμηνεία αλλά πολύ κακό βίντεο.

Συντελεστές της παράστασης María de Buenos Aires
Μουσική: Astor Piazzola
Λιμπρέτο: Horacio Ferrer
Χορογραφίες / Σκηνική ηθοποιία / Κοστούμια: Natalia Hills – Alejandro Aquino
Ερμηνεία: Αmelita Baltar
Εννεαμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του τσελίστα Patricio Villarejo, ο οποίος έκανε τη διασκευή και ενορχήστρωση των μουσικών θεμάτων.
Χορευτική ομάδα από 16 ξένους και έλληνες χορευτές

Αν κάποιος θέλει να δει όλη την όπερα εδώ από παράσταση στην Κολομβία







1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...