Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Κοιλαδογέφυρα μεγάλων διαστάσεων!

 20 Ιουνίου 2024

 


Ήταν περασμένες 6 το απόγευμα σαν έφτασε το πλοίο από τα Κύθηρα στη Νεάπολη Λακωνίας και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι μας.
Ψάχνοντας για κάτι ενδιαφέρον στο δρόμο για μια μικρή στάση, το μάτι μου έπεσε σε κάτι που φαινόταν σημαντικό.
Αρκετά κοντά στην Τρίπολη είναι ένα χωριό, που λέγεται Μάναρη ή Μάναρι, από το οποίο περνά το ομώνυμο ρέμα στο βάθος ρεματιάς, που όμως το τρένο της γραμμής Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα έπρεπε να περάσει.
Στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου του Χαρίλαου Τρικούπη σχεδιάστηκε και αυτό το έργο.
Έτσι στη δεκαετία του 1890 κατασκευάζεται μια εντυπωσιακή κοιλαδογέφυρα με 8 καμάρες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 708μ και έχει μήκος 116μ. Έχει μονή γραμμή για το τρένο,
ενώ από κάτω της περνά το ρέμα και ο δρόμος που έρχεται από την Βλαχοκερασιά, περνάει από το χωριό Μάναρη και συνεχίζει προς Τρίπολη, που απέχει λιγότερο από 20χμ.
Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα αυτού του τύπου στην Ελλάδα και από τις πληροφορίες που βρήκα φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Κρατώ μια επιφύλαξη για το τελευταίο. Για τα δεδομένα της εποχής ήταν ένα τεχνολογικό επίτευγμα και γι αυτό «αδελφοποιήθηκε» με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που υπήρξε κι αυτή όραμα του ίδιου Πρωθυπουργού και αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα των ημερών μας. (περισσότερα εδώ)


Φτάσαμε γύρω στις 9, όταν ο ήλιος μόλις είχε βασιλέψει.
Τα βράδια τη φωτίζουν και μόλις είχαν ανάψει τα φώτα, αλλά φαντάζομαι πως θα είναι πολύ όμορφο το θέαμα όταν θα σκοτείνιαζε για τα καλά.
Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να περιμένουμε και έτσι οι εικόνες που αποκομίσαμε δεν μας ικανοποίησαν πλήρως. Στα υπ’ όψη λοιπόν, ίσως, για κάποια άλλη φορά. Καλά να είμαστε!

 
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...