Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Η Αγία Κυριακή στα Καμπιά!


28 Δεκεμβρίου 2012


α. Η εκκλησία

 

Ανεβαίνοντας από τη Χαλκίδα για τη Στενή, και μπαίνοντας στην Κάτω Στενή συναντάμε δεξιά διασταύρωση για Καμπιά. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό άλλη διασταύρωση δεξιά, μας φέρνει στην Αγία Κυριακή.
Πρόκειται για μια καταπράσινη ρεματιά με πολλά τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν διαδοχικούς καταρράκτες Τα πλατάνια μαζί με τη δροσιά των νερών χαρίζουν μοναδική αίσθηση, όλες τις εποχές αλλά φαντάζομαι πως το καλοκαίρι θα είναι ανεπανάληπτη. Και λέω φαντάζομαι γιατί έχω πάει μόνο άλλη μια φορά, αρχές Μάρτη. Τότε τα νερά ήταν ακόμα περισσότερα και οι εικόνες ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Περνώντας το τσιμεντένιο γεφυράκι, απέναντι και δεξιά ένα βράχος γεμάτος σταλακτίτες (προφανώς τοίχωμα παλιότερου σπηλαίου που κατέρρευσε)
φιλοξενεί στη βάση του το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Σε διάφορα σημεία στα ριζά του βγαίνουν νερά μέσα απ’ αυτόν.
Η Εκκλησία έχει το Ιερό της μέσα σε ένα κοίλωμα του βράχου.
 Εκεί μέχρι το 1920 ήταν άλλο μικρότερο εκκλησάκι όλο μέσα στο βράχο. 
  

Ο χώρος γενικά έχει «εξωραϊστεί» και στην απέναντι πλευρά της ρεματιάς, όπου σταματούν και τα αυτοκίνητα, υπάρχει ταβέρνα.
Απέχει περίπου 30χμ από τη Χαλκίδα και ο δρόμος, αν και με αρκετές στροφές, είναι αρκετά καλός. Πρόκειται για μια εκδρομή, που αν συνδυαστεί με φαΐ σε κάποιο από τα γειτονικά χωριά (Καμπιά και Στενή) είναι πολύ όμορφη και άκρως αναζωογονητική! 


β. Οι καταρράκτες

Στην Αγία Κυριακή καταλήγει το φαράγγι του Χάβου που ξεκινά από το χωριό Καμπιά. Έχει μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα τα νερά που φτάνουν εκεί να είναι πολύ ορμητικά και να σχηματίζουν μικρούς διαδοχικούς καταρράκτες.

Από την προηγούμενη επίσκεψη:  Καμπιά Εύβοιας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...