Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Παλιοβούνα και Βαράσοβα!

6 Ιανουαρίου 2013 

Μια καθημερινή εικόνα των πατρινών αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Δύο ορεινοί όγκοι με ύψος γύρω στα 1000μ. υψώνονται βγαίνοντας, σχεδόν, μέσα από τα νερά του Πατραϊκού κόλπου και βρίσκονται σχετικά κοντά ο ένας στον άλλο.  

 
Κοιτώντας την εικόνα στα δεξιά (ανατολικά) είναι η Παλιοβούνα ή Κλόκοβα, όπως είναι το επίσημο όνομά της. Σχετικά κοντά στο Αντίρριο μοιάζει με κώνο που φτάνει τα 1038μ. υψόμετρο και ξεχωρίζει από το δρόμο που τη χαρακώνει χαμηλά, κοντά στη θάλασσα και είναι αυτός που συνδέει το Αντίρριο με τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Δρόμος με μεγάλη κλίση και πολλές στροφές. Είναι και σχετικά στενός και κάνει την οδήγηση πίσω από ένα φορτηγό δύσκολη και τους οδηγούς ανυπόμονους και επικίνδυνους λόγω εκνευρισμού. 
Πιο δυτικά από την Παλιοβούνα (αριστερά) βρίσκεται η Βαράσοβα, το «Άγιον Όρος της Ρούμελης», ονομασία που του έχει δοθεί για τα πάνω από 70 ξωκλήσια, μοναστήρια και ασκηταριά που λειτουργούσαν πάνω στο βράχο από τα Βυζαντινά χρόνια. Φτάνει στα 917μ. υψόμετρο και οι νότιες πλαγιές της ανεβαίνουν κάθετα από τη θάλασσα. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών της είναι σήμερα άριστο πεδίο αναρρίχησης αλλά και πτήσης παραπέντε. Στα ριζά της βρίσκεται ο οικισμός Κρυονέρι, όπου έφτανε το τρένο που ξεκίναγε από το Αγρίνιο. Γιατί και η Αιτωλοακαρνανία είχε κάποτε τρένο (1890-1970). Και μάλιστα στο Κρυονέρι το τρένο έμπαινε σε ειδικά διαμορφωμένο πλοίο και έβγαινε στην Πάτρα όπου συνδεόταν με το εκεί δίκτυο. (!!!) Είχε κι αυτό τη σφραγίδα του χαρισματικού πολιτικού του 19ου αι., Χαρίλαου Τρικούπη.
Με καλό καιρό οι εικόνες των δύο ορεινών όγκων από την Πάτρα είναι πολύ όμορφες!
 Η Παλιοβούνα νεφοσκεπής πίσω από τη γέφυρα. Ήταν 13 Νοεμβρίου του 2010



3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...