Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Πλατεία Francisco De Miranda!


6-7 Ιανουαρίου 2013

 

Μπροστά από το γήπεδο της Παναχαϊκής, το 2004 διαμορφώθηκε μια πλατεία.

 

Πολλοί τη λένε Πλατεία Παναχαϊκής. Κάποιοι οπαδοί της ομάδας την ονόμασαν «Πλατεία Τριών Ναβάχων» παρωδώντας τη γνωστή πλατεία 3 Ναυάρχων. Επίσημα κανένας δεν την είχε βαφτίσει μέχρι την Κυριακή 16 Μαΐου του 2010,
όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Francisco De Miranda με πλήθος εκδηλώσεων, και η πλατεία πήρε επίσημα το όνομά του. Αλλά ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Ντε Μιράντα που του αφιερώσανε ολάκερη πλατεία;
Πάμε πίσω 224 χρόνια ακριβώς. Ήταν 16 Μαΐου του 1786, όταν έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας ο Francisco De Miranda, γεννημένος στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος από τη μακρινή Αμερικανική ήπειρο που πατούσε το πόδι του σε Ελληνικό έδαφος (άσχετο αν τότε ήταν ακόμα Οθωμανική Αυτοκρατορία). Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας επαναστάτης της εποχής, έχοντας ενστερνιστεί αρχές από Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, όπως τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα. Πρόδρομος των επαναστάσεων για την ανεξαρτησία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τις πηγές «Είναι ο μοναδικός  άνθρωπος σε όλον τον πλανήτη που  πήρε ενεργά μέρος στις μεγαλύτερες  επαναστάσεις, στα τρία μεγαλύτερα κινήματα ανεξαρτησίας της εποχής του. Συμμετείχε στη  Γαλλική επανάσταση, πήρε μέρος στις μάχες της, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του υποστράτηγου. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του ήρωα της επανάστασης και το όνομά του είναι χαραγμένο για πάντα στην αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Συμμετείχε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία των  Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βρετανική  αυτοκρατορία. Συμμετείχε επίσης στον πρώτο πόλεμο για την ανεξαρτησία της λατινικής Αμερικής από την Ισπανική αυτοκρατορία και είναι αυτός που ανήγγειλε την έναρξη των εργασιών για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας»
Η μελέτη των ημερολογίων του στάθηκε η αφορμή για μια μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Βενεζουέλας και του Δήμου της Πάτρα και κατ’ επέκταση με τον τόπο μας γενικότερα.
Έτσι 224 χρόνια μετά «επέστρεψε» με τη μορφή ενός ανδριάντα. Το έργο δωρίστηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και φιλοτεχνήθηκε από τον Βενεζολάνο Νέλσον Βερμούδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...