Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Μια Αλκυόνη στα «κλεμμένα» του Leonardo!

14 Απριλίου 2019


-Γέμισε!
-Τελείως;
-Έχει και όρθιους πίσω.
-Ωραία! Άντε να αρχίσουν.


Βραδάκι Κυριακής και είμαστε στην Zivasart Gallery, στο Μαρούσι. Στη γκαλερί αυτόν τον καιρό έχει την έκθεση με τον τίτλο Φάκελος Da Vinci: Κλοπή στο εργαστήρι του Leonardo!. Περιλαμβάνει έργα των Γ. Γουρζή, Ν. Ζήβα και Μ. Πεταλά, εμπνευσμένα από τον μεγάλο δάσκαλο, που φέτος ο πλανήτης «γιορτάζει» τα 500 χρόνια από το θάνατό του.
Όμως εκείνο το βράδυ δεν ήμασταν εκεί για την έκθεση. Την είχα δει τρεις μέρες πριν και είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί.
Εκείνο το βράδυ, πήγαμε να ακούσουμε μουσική.

Πήγαμε να ακούσουμε τους Alcedo Folk Band, μια μπάντα λίγων μηνών, αλλά εξαιρετική.

Έπαιξαν από Μπαχ μέχρι Γούντι Γκάθρι,
από ρεμπέτικα και παραδοσιακά δικά μας, εβραϊκά, ή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου, μέχρι κομμάτια των τροβαδούρων του Μεσαίωνα αλλά και σύγχρονα ελληνικά και ξένα. Όπως έλεγε και η σχετική πρόσκληση η μπάντα παίζει «Μουσικές του κόσμου από πατρίδες, χωρίς σύνορα». Και όλα αυτά με το δικό τους τρόπο.

Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων, από μουσικούς πραγματικούς δεξιοτέχνες και μια ζωντάνια, που μας έκανε όλους να «τραγουδάμε» στίχους, πολλές φορές άγνωστους

και στο τέλος κάποιοι να σηκωθούν για να χορέψουν.
Αντιγράφω από τη σελίδα τους στο facebook:
Ζεστές μέρες μέσα στο Χειμώνα
Alcedo η Αλκυόνη είναι ένα μικρόσωμο πουλάκι με κοντά και λεπτά πόδια. Οξύ, ισχυρό ράμφος και φτερά τόσο πολύχρωμα, που μοιάζουν με μουσική. Πετά πάντα σε ευθεία, χαμηλά και δεν απομακρύνεται.
Άγριο μα και δύσπιστο πτηνό, κόρη λένε του Βασιλιά Αίολου που ο Δίας τη μεταμόρφωσε όταν έχασε τον αγαπημένο της. Κι έπειτα πρόσταξε τον Ήλιο να ζεσταίνει κάποιες μέρες του Γενάρη για να επωάσει τα αυγά και να γεννηθούν τα παιδιά της.
Η Alcedo Folk Band γεννήθηκε μέσα στο 2018 από μια κρυφή επιθυμία για ζεστές μέρες μέσα στο Χειμώνα. Με νέο ήχο και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα τραγούδια, με μουσικά χρώματα σαν τα φτερά της Αλκυόνης και διαδρομές πάντα σε ευθεία από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Πτήσεις χαμηλές από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και το Ισραήλ. Ακόμα κι εκεί που η Οθωμανική Λόνγκα συναντά τις καντάτες του μεσαίωνα και οι Alcedo θα συναντήσουν τους φίλους τους για πρώτη φορά, σ΄ έναν ζεστό, αλλιώτικο Χειμώνα.

Τα μέλη της Alcedo Folk Band είναι:
Μαρία Μιχαλάκα: τραγούδι, βιολί, μπαγλαμά και διάφορα κρουστά
Στέφανος Χατζηαναγνώστου: Φλάουτο
Δημήτρης Κουφαλάκος: Φαγκότο, φυσαρμόνικα
Μενέλαος Μωραΐτης: Τούμπα
Γιάννης Ταυλάς: κιθάρες, λαούτο, κρουστά, τραγούδι
Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι (γνωστός από τους encardia)

Σε ένα τραγούδι των Ρομά της Ρουμανίας συμμετείχε η Μελίνα Χάρις, μέλος του πολυφωνικού γυναικείου συγκροτήματος Terra Voce.
Το συγκρότημα παίζει κάτω από το βλέμμα του Λεονάρντο και της Τζιοκόντας.
Η τελευταία μάλιστα έχει ένα πολύ περίεργο χαμόγελο. Φαίνεται να της αρέσει πολύ αυτό που ακούει. Και δεν έχει άδικο.
Η εικόνα νέων ανθρώπων να κάνουν τόσο σπουδαία δουλειά, μας γέμισε, εκτός από υπέροχους ήχους και μεγάλη αισιοδοξία. Τελικά δεν έχουν χαθεί όλα σε αυτόν τον έρημο τόπο. Στις μέρες της μαυρίλας και της μιζέριας που ζούμε, μια «Αλκυόνη» φέρνει ήλιο και φως και έτσι αποκτούν κι αυτές  τις δικές τους «Αλκυονίδες».
Νάστε πάντα καλά παιδιά, να δίνετε πάντα τόσο όμορφα ακούσματα και να παίρνετε όλο και περισσότερη αγάπη από τον κόσμο που σας ακούει.
Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό που μας προσφέρατε!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...