Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Σκόρπιες εικόνες από τη γη της Ήλιδας!



27 Δεκεμβρίου 2015


Δεύτερη μέρα μετά τα Χριστούγεννα και κάναμε από την Πάτρα μια βόλτα στα βόρεια του νομού Ηλείας. Η βόλτα αυτή είχε διπλό σκοπό. Να δούμε λίγα από τα πολλά και σπουδαία αξιοθέατα του ευλογημένου τόπου αυτού και να συναντήσω ένα συνάδελφο στη Γαστούνη και κάποιους  παλιούς μαθητές μου στην Κυλλήνη, που είχα να τους δω όλους, 28 ολόκληρα χρόνια (!!!).
Έτσι η βόλτα αυτή είχε πολύ όμορφες και ενδιαφέρουσες εικόνες και έντονα συναισθήματα.
Τα κυριότερα από αυτά που είδαμε εκείνη τη μέρα ήταν:



       1. Τεχνητή λίμνη Πηνειού
1   Είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου και φτιάχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα άρδευσης και πλημυρών στον κάμπο της Ηλείας. Έτσι καθάρισε οριστικά «η κόπρος του Αυγεία» και ο κάμπος έγινε από νοσογόνος βάλτος μια εξαιρετικά γόνιμη πεδιάδα.
 Παίρνοντας το παράδειγμα άλλων τεχνητών λιμνών της χώρας, που αξιοποιήθηκαν και γίνανε τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής (Πλαστήρα, Κερκίνη) βλέπεις με λύπη πως κάποια προσπάθεια, που ξεκίνησε στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία!! Εμείς σταθήκαμε κάπου ψηλά πάνω από το φράγμα, κοντά στο χωριό Μπόρσι
και δίπλα σε κάποιες εγκαταστάσεις, που έχουν αφεθεί να ρημάζουν. Κοιτώντας προς τη λίμνη το θέαμα είναι υπέροχο. Κοιτώντας προς τα κτίρια το θέαμα είναι θλιβερό. Κρίμα!

        2.  Ανδραβίδα, Φράγκικος Ναός Αγίας Σοφίας
Η Ανδραβίδα ήταν η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας στην εποχή των Φράγκων.
Τότε φτιάχτηκε ο Ναός της Αγίας Σοφίας από Δομινικανούς μοναχούς στα 1230μ.Χ. Ήταν τρίκλιτη βασιλική με 45μ. μήκος και 19μ πλάτος. Εκτός από λειτουργικός χώρος,  λειτουργούσε και σαν τη Μεγάλη Αίθουσα, όπου συνεδρίαζαν οι βαρόνοι της «Μεγάλης Κούρτης», δηλαδή του ανώτατου συμβουλίου των Φράγκων. Σε αυτόν στέφθηκαν και όλοι οι Φράγκοι άρχοντες του πριγκιπάτου.
Αν και τα ερείπια του ναού είναι ένα μικρό κομμάτι του αρχικού κτίσματος, μπορεί κάποιος να φανταστεί τη μεγαλοπρέπειά του.
Δίπλα στον περιφραγμένο χώρο της Αγίας Σοφίας είναι και το όμορφο πέτρινο κτίριο του 1ου Δημοτικού σχολείου.


          3. Γαστούνη
        α. Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής
Εντυπωσιακός Βυζαντινός Ναός του 1278/78 στο νοτιοδυτικό άκρο της Γαστούνης.
Μετά το σεισμό του 2008 υπέστη σοβαρές βλάβες, αλλά έγινε υποδειγματική συντήρηση και αποκατάσταση και σήμερα χαίρεσαι ένα μοναδικό μνημείο του Ελληνικού Μεσαίωνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς  «Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη Ηλείας ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού [..]. Έχει ημιεξαγωνική αψίδα, τρούλο με οκτάπλευρο τύμπανο και νάρθηκα στα δυτικά. Οι τοίχοι, κτισμένοι με πλινθοπερίκλειστο σύστημα και χρήση διπλών πλίνθων στους αρμούς[…].
Η μεταγενέστερη προσθήκη εξωνάρθηκα και τα νεώτερα μεγάλα θυραία ανοίγματα συνιστούν τις μόνες μείζονες επεμβάσεις στην αρχική του μορφή.
Στο εσωτερικό διατηρούνται δύο στρώματα τοιχογραφιών. Το δεύτερο, σύμφωνα με επιγραφή χρονολογείται το 1702 και έγινε με δαπάνες του επισκόπου Ωλένης Ιωαννικίου. […]».
Πηγή η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1719
Το παλαιότερο στρώμα τοιχογραφιών, εικάζεται πως ίσως είναι σύγχρονο με την κατασκευή του Ναού.
Στο προαύλιο του ναού στέκει αγέρωχο το μεταγενέστερο καμπαναριό και πίσω του μια σειρά ευθύκορμοι φοίνικες. 

         β. Άγιος Νικόλαος
Ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης στην κεντρική της πλατεία.

     4. Λυγιά, Μονή Ελεούσας
          Μοναστήρι, έξω από το χωριό Λυγιά, μέσα σε καταπράσινη ρεματιά.
Μοιάζει με καστρομονάστηρο, που ξεκίνησε τη ζωή του 12 αιώνες πριν, στον 9ο αι., καταστράφηκε και ξανακτίστηκε πολλές φορές. Ο οχυρωματικός περίβολος και ο πύργος κατασκευάστηκαν μετά την καταστροφή από πειρατές στα 1683. Κάποτε είχε μεγάλη περιουσία, ενώ σήμερα σώζονται, μέσα από τον περίβολο, μόνο ο ναός και ο πύργος, πρόσφατα ανακαινισμένοι. Κοντά υπάρχει σπήλαιο με αγίασμα.
Δυστυχώς όταν φτάσαμε ήταν όλα κλειστά. Έτσι περιοριστήκαμε στις εικόνες, που είχαμε απ’ έξω.

     5.       Λουτρά Κυλλήνης
      Σε ένα υπέροχο τόπο, γεμάτο ευκαλύπτους, είναι οι πηγές όπου αναβλύζουν τα ιαματικά νερά της Κυλλήνης, στην περιοχή Λουτρά Κυλλήνης.
Στο χώρο βλέπει κανείς τα ερείπια των Ρωμαϊκών λουτρών
και τα κτίρια του ΕΟΤ, που δυστυχώς σήμερα ρημάζουν. Ένα θέαμα που πραγματικά σε θλίβει.

Νερά τρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις
ενώ φυσικές γούρνες με λάσπη υπάρχουν εδώ κι εκεί. Παντού βέβαια υπάρχει διάχυτη η έντονη μυρωδιά του υδρόθειου (σαν κλούβιο αυγό). 

    6.       Κάστρο Χλεμούτσι
     Στο χωριό Κάστρο, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φράγκικα κάστρα της Ελλάδας, το Χλεμούτσι. Κτίστηκε στα 1220-1223 από τον Γοδεφρείδο Ά Βιλλεαρδουίνο και προστάτευε την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου Ανδραβίδα και το λιμάνι της, τη Γλαρέντζα (σημερινή Κυλλήνη)
Έχουν γίνει εκτεταμένες συντηρήσεις και στο εσωτερικό του λειτουργεί το μοναδικό στη χώρα μας, Μουσείο για την Φραγκοκρατία στην Ελλάδα.
Επειδή η ώρα ήταν περασμένη και ήταν κλειστό αρκέστηκα σε 2-3 φωτογραφίες από το χωριό.






1 σχόλιο:

  1. Δήμο, καλησπέρα!
    Αφού είδα την "Κάλυε" του Λεωνιδίου (μια περιοχή που με μαγεύει και που θέλω να ξαναπάω), είδα με ενδιαφέρον το οδοιπορικό σου στην Ηλεία! Δεν έχω πάει, αλλά μου άρεσε πολύ! Οι Ναοί, τα Μοναστήρια, το καταπράσινο περιβάλλον, το Χλεμούτσι!
    Σ΄ευχαριστώ! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...