Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Οι αγορές που γίνανε πλατείες!


Φθινόπωρο στην Πράγα, μέρος 2ο

(συνέχεια από  «Τσιμπολογώντας» εικόνες εδώ κι εκεί! )

16 Οκτωβρίου 2014


Το πρωί, μετά το πρωινό βγήκαμε για την εξερεύνηση της πόλης. Αυτή η πόλη έχει τόσα πολλά να δεις, που αν θες να μην κάνεις ένα πασάλειμμα (όπως είχαμε κάνει την προηγούμενη μέρα, που ήταν μια πρώτη γνωριμία) πρέπει να μείνεις κάμποσες μέρες και να βλέπεις κάθε μέρα ένα διαφορετικό τμήμα της πόλης.
Ξεκινήσαμε λοιπόν την «εξερεύνηση» της Πράγας από τη «Νέα Πόλη» ( Nove Mesto), που εκτείνεται νότια και νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης (Stare Mesto).
Νέα Πόλη λοιπόν, που μόνο νέα δεν είναι. Το 1348, ο Βασιλιάς Κάρολος Δ΄, αποφάσισε να μεγαλώσει την πόλη και ξεκίνησε την επέκταση της, πέρα από τα όρια της Παλιάς Πόλης, δηλαδή άρχισε να χτίζεται η Νέα Πόλη.αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει στην υπάρχουσα Παλιά. Έτσι
Διαβάζω από τον οδηγό μου: «Η Νέα Πόλη ήταν το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Καρόλου του Δ΄. Ήθελε να κάνει την Πράγα πρωτεύουσα αντάξια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της οποίας το στέμμα είχε κληρονομήσει. Πρόκειται για το σημαντικότερο πολεοδομικό επίτευγμα μεσαιωνικής ευρωπαϊκής πόλης, εύκαμπτο και αρκετά προνοητικό, τόσο που μπόρεσε να χωρέσει όλες τις αλλαγές που έγιναν στα 650 χρόνια που ακολούθησαν» (Χρυσοί ταξιδιωτικοί οδηγοί: Πράγα, Δομή 1999)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...