Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Άνθρωποι της θάλασσας, άνθρωποι της γης!

Στη Νορβηγία, τη γη των νερών και …. των Trolls! Μέρος 2ο

(συνέχεια από Το ταξίδι στο βορρά!)

16 Μαΐου 2023

 

 

Η Νορβηγία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο με ένα εξαιρετικά ψηλό βιοτικό επίπεδο. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι Νορβηγοί περάσανε μεγάλη φτώχια, και συνακόλουθα είχαν μεγάλη μετανάστευση, κυρίως προς τις ΗΠΑ. Κάτι το αφιλόξενο ανάγλυφο, κάτι το ακόμα πιο αφιλόξενο κλίμα, τους έστρεψαν κυρίως προς τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα άλλαξαν, κυρίως μετά την ανακάλυψη των πετρελαϊκών αποθεμάτων και την εκμετάλλευση τους από κρατικό φορέα και όχι από κάποια πολυεθνική εταιρία.

Από την εποχή των Βίκινγκς (8ος-11ος αι) οι θάλασσες γύρω από την Ευρώπη και μέχρι τον Καναδά καθώς και τα μεγάλα ποτάμια, κυριαρχούνται από τους μεγάλους αυτούς θαλασσοπόρους και μαχητές. Ανακάλυψαν νησιά, όπως η Ισλανδία, η Γροιλανδία, τα Φερόες κλπ, έφτασαν στην Αμερική (Καναδάς) πέντε αιώνες πριν τον Κολόμβο και με το όνομα Βάραγγοι και μετέπειτα Ρως ιδρύουν αρχικά υπό τον Ρούρικ και στη συνέχεια στο Κίεβο υπό τον Όλεγκ, το Βασίλειο των Ρως. Αν και οι Βίκινγκς χάνονται από το προσκήνιο της ιστορίας, οι απόγονοί τους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, βασική πηγή βιοπορισμού τους. Φυσικά, όπου το ανάγλυφο το επιτρέπει, υπάρχει και κάποια αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Οι βασικοί οικισμοί (πόλεις και χωριά) της Νορβηγίας έχουν άμεση σχέση με τη θάλασσα (λιμάνια ή απλά ψαροχώρια) και η βασική πηγή τροφής είναι ότι τους δίνει αυτή, έστω και τεχνητά (ιχθυοκαλλιέργειες) τα τελευταία χρόνια.

Η ενασχόληση των Νορβηγών με τη θάλασσα είχε σαν αποτέλεσμα η χώρα αυτή του βορρά να δώσει και μερικούς από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εξερευνητές, όπως ο Ρόαλντ Άμουνδσεν, ο πρώτος που έφτασε στο Νότιο Πόλο (1910-1912) και ο Θορ Χέιερνταλ, που έκανε ταξίδια πειραματικής αρχαιολογίας, όπως αυτό με τη σχεδία ΚΟΝ ΤΙΚΙ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...