Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μάλτα



4-7 Ιανουαρίου 2002
Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2002.
Στην Αθήνα χιονίζει από βραδύς και το έχει στρώσει για τα καλά. Ο δρόμος γλιστράει και οδηγώ με την ψυχή στο στόμα για το αεροδρόμιο. Ευτυχώς είναι ακόμα ανοικτό. Την άλλη μέρα έκλεισε. Με φοβερή χιονοθύελλα φτάνουμε, παρκάρω και μπαίνουμε μέσα. Αργά το πρωί χωρίς σοβαρή καθυστέρηση απογειωνόμαστε.
Δύο μήνες εξοντωτικής δουλειάς και η προοπτική ενός ακόμα εξοντωτικού διμήνου δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς. ΑΠΟΔΡΑΣΗ! Στην τσέπη δεν υπάρχει μία αλλά πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα. Ελπίζω ότι θα τα φέρουμε βόλτα. Οι τράπεζες δεν αστειεύονται! Η απόφαση για το ταξίδι πάρθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Προορισμός κοντινός και οικονομικός. ΜΑΛΤΑ!
Δύο ώρες πτήση και φτάνουμε στο νησί των ιπποτών στην καρδιά της Μεσογείου. Ένα μικρό κράτος με μεγάλη, τεράστια ιστορία. Από τις παλαιότερες του πλανήτη. Φτιάχνανε μεγαλιθικούς ναούς αιώνες πριν οι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες!

Το 'Άγιο Φως" της Ανάστασης

Μεγάλο Σάββατο 26 Απριλίου 2003
Μεγάλο Σάββατο, δέκα και μισή το βράδυ. Άνθρωποι, ντυμένοι με τα καλά τους είναι μαζεμένοι στο λιμάνι της Καρύστου στη νότια Εύβοια. Είναι φανερό ότι κάτι περιμένουν. Σε λίγο κάποια καΐκια με τα φώτα αναμμένα και μερικές ψαρόβαρκες, ξεκινούν και ανοίγονται στη θάλασσα.
Οι άνθρωποι που περιμένουν αρχίζουν να δείχνουν προς τον κάβο. Μόλις φάνηκε πίσω του ένα καΐκι. Ένα καΐκι κατάφωτο! Τα καΐκια και οι βάρκες που έφυγαν πάνε να το προϋπαντήσουν. Όλα μαζί πλησιάζουν. Την ίδια ώρα εμφανίζεται από τη μεριά του Άη Νικόλα μια πομπή. Μπροστά τα παπαδοπαίδια με σταυρούς, θυμιατά και εξαπτέρυγα. Και πίσω οι ιερείς.
Το καΐκι πλησιάζει και σε αυτά που το συνοδεύουν ανάβουν κόκκινες δάδες καπνού και βεγγαλικά. Μπαίνοντας στο λιμάνι τα αραγμένα πλεούμενα κορνάρουν καλωσορίζοντάς το. Στην προβλήτα παπάδες και ψάλτες ψάλλουν. Έφτασε το «Άγιον Φως»! Πάνω στο καΐκι ένας ιερέας κρατάει το φαναράκι με το Άγιο Φως που πήγαν να παραλάβουν στο λιμάνι της Ραφήνας. Το καΐκι δένει, ο επικεφαλής ιερέας παραλαμβάνει το Άγιο Φως και η πομπή ξεκινάει για τον Ναό. Την ίδια ώρα οι καμπάνες χτυπούν καλωσορίζοντάς το και αυτές και καλώντας τους πιστούς στη λειτουργία της Ανάστασης.
Σε λίγο θα ακουστεί το «Δεύτε Λάβετε Φως» και χιλιάδες κεριά θα φωτίσουν την πλατεία γύρω από την εκκλησία και το «Χριστός Ανέστη» μάταια θα προσπαθεί να ακουστεί εν μέσω χιλιάδων κροτίδων και βεγγαλικών που θα κάνουν τη νύχτα μέρα.
Χρόνια Πολλά! Και του χρόνου!

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/112333101407674010719/Karystos2642003 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...