Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μάλτα



4-7 Ιανουαρίου 2002
Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2002.
Στην Αθήνα χιονίζει από βραδύς και το έχει στρώσει για τα καλά. Ο δρόμος γλιστράει και οδηγώ με την ψυχή στο στόμα για το αεροδρόμιο. Ευτυχώς είναι ακόμα ανοικτό. Την άλλη μέρα έκλεισε. Με φοβερή χιονοθύελλα φτάνουμε, παρκάρω και μπαίνουμε μέσα. Αργά το πρωί χωρίς σοβαρή καθυστέρηση απογειωνόμαστε.
Δύο μήνες εξοντωτικής δουλειάς και η προοπτική ενός ακόμα εξοντωτικού διμήνου δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς. ΑΠΟΔΡΑΣΗ! Στην τσέπη δεν υπάρχει μία αλλά πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα. Ελπίζω ότι θα τα φέρουμε βόλτα. Οι τράπεζες δεν αστειεύονται! Η απόφαση για το ταξίδι πάρθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Προορισμός κοντινός και οικονομικός. ΜΑΛΤΑ!
Δύο ώρες πτήση και φτάνουμε στο νησί των ιπποτών στην καρδιά της Μεσογείου. Ένα μικρό κράτος με μεγάλη, τεράστια ιστορία. Από τις παλαιότερες του πλανήτη. Φτιάχνανε μεγαλιθικούς ναούς αιώνες πριν οι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες!

Φτάνοντας οι ωραίες εντυπώσεις ξεκινούν από το γραφικότατο αεροδρόμιο. Στο δρόμο για το ξενοδοχείο η πρώτη αίσθηση Αραβικής χώρας προέρχεται από τον κίτρινο πωρόλιθο με τον οποίο χτίζουν τα πάντα (όλα σε χαμηλό ύψος), τους πολλούς φοίνικες και τις ακόμα πιο πολλές φραγκοσυκιές. Γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν ακούς τους ντόπιους να μιλούν Μαλτέζικα. Μια γλώσσα κράμα αραβικών και ευρωπαϊκών γλωσσών, κυρίως Ιταλικών. Ο ήλιος λαμπρότατος αλλά ο βοριάς δεν αστειεύεται. Όπου σε βρει σε περονιάζει. Η δόμηση πυκνή με πολλά στυλ παραπέμπει στην πλούσια ιστορία του τόπου.

Εντυπωσιακά είναι τα παλιά λεωφορεία βαμμένα κίτρινα και μαύρα.......
και ακόμα πιο εντυπωσιακές οι πολύχρωμες βάρκες με το μάτι του Όσσιρι δεξιά και αριστερά στην πλώρη!


Στη Μάλτα, αν έχεις τα μάτια ανοικτά, κάνεις μια πραγματική κατάδυση στην ιστορία!!

Mdina
Η πρωτεύουσα των αράβων με την καταπληκτική ησυχία τον καθεδρικό, τα καλντερίμια και την πανοραμική θέα από τα τείχη।



Rabat
Συνέχεια της προηγούμενης και επίσκεψη στις μοναδικές κατακόμβες.



Η επίσκεψη στο εργοστάσιο φυσητού γυαλιού άλλη μοναδική εμπειρία।
Valletta

Μια πόλη μουσείο. Υπέροχα αρχοντικά, ένα μικρό αλλά τόσο κατατοπιστικό αρχαιολογικό μουσείο.Το μουσείο των όπλων με μεσαιωνικά όπλα, ο καθεδρικός και τα εντυπωσιακά πολυθεάματα Malta experience και The Grade siege of Malta. Ατέλειωτες βόλτες στα στενοσόκακά της και για να ξαποστάσουμε ωραία μικρά εστιατόρια με νόστιμη ντόπια κουζίνα και ακόμα πιο γευστική ντόπια μπύρα!





Τέσσερις μέρες στη Μάλτα ήταν ότι έπρεπε για ξεκούραση και γέμισμα των μπαταριών για το μέλλον. Τέσσερις μέρες! Όσο κράτησε και η κακοκαιρία στην Αθήνα. Γυρίσαμε τη Δευτέρα, την πρώτη μέρα που άνοιξε το αεροδρόμιο. Χάσαμε βέβαια τα χιόνια στην πρωτεύουσα αλλά τα νιώσαμε έστω και σαν απόηχο. Απόηχο μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας για την Αθήνα και ενός υπέροχου ταξιδιού στη μόνη "αραβική" χώρα της Ευρώπης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...