Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Αυλίδα και ο Φάρος της!

20 Ιανουαρίου 2013 

Η Εύβοια, ως γνωστόν, είναι το δεύτερο σε μέγεθος Ελληνικό νησί, μετά την Κρήτη. Γιατί νησί είναι, για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, μιας και περνάς από την ηπειρωτική χώρα χωρίς να χρειαστεί να πάρεις πλοίο! Χωρίζεται από τον ηπειρωτικό κορμό με τον Βόρειο και το Νότιο Ευβοϊκό και τα «τρελά νερά» (!!). Δηλαδή τον πορθμό του Ευρίπου, που η περιοδική αλλαγή της κατεύθυνσης της κίνησης των νερών έχει δώσει στον πορθμό το παραπάνω προσωνύμιο. Αυτά όλα από γεωγραφική άποψη.
Έλα όμως που «αι βουλαί ανθρώπων άλλα κελεύουν». Έτσι κατά τη διοικητική διαίρεση της χώρας, πήραν ένα κομμάτι από τη Βοιωτία (πουθενά δεν βρήκα έναν σαφή και λογικό λόγο) και τον «κόλλησαν» στο νομό της Εύβοιας. (Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με τους νομούς Αττικής και Κορινθίας). Δεν ξέρω αν αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, πάντως εδώ συμβαίνουν!
Αν και ο τόσο μεγάλος πρόλογος μοιάζει άσχετός, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα «αξιοθέατο» της Στερεοελλαδίτικης πλευράς της Εύβοιας.
Η Κυριακή προβλεπόταν ηλιόλουστη και δεν μας κράταγε τίποτα μέσα. Πήραμε τον Εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας και βγήκαμε στη διασταύρωση για Χαλκίδα. Πριν φτάσουμε στην Ευβοϊκή πρωτεύουσα, βγήκαμε στη διασταύρωση για Βαθύ και αφού βρεθήκαμε στη διασταύρωση με τα ψαράδικα στον παλιό δρόμο μπήκαμε δεξιά διαγώνια και μετά από λίγο, στρίβοντας αριστερά φτάσαμε στη θάλασσα. Εδώ ο Νότιος Ευβοϊκός σχηματίζει πολύ ρηχά «βαλτοτόπια». Βρισκόμαστε στη Βοιωτική πλευρά της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα περιοχή της Αυλίδας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...