Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σουηδία, μια μέρα στη Lund.

 29 Ιουλίου 1996
Η Δευτέρα ήταν η μέρα της εκδρομής μας στη Σουηδία και πιο συγκεκριμένα στη Lund, «πανεπιστημιούπολη» περίπου 80.000 κατοίκων στη Ν. Σουηδία, τη Skania (Skåne στα Σουηδικά) όπου ήταν και το πανεπιστήμιο που είχε έρθει ο Γ…….
(βλ. http://disaki.blogspot.com/2011/11/blog-post_25.html )
Μετά το πρωινό πήγα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κοπεγχάγης, ένα όμορφο και πολύ καθαρό κτίριο  για να κάνω συνάλλαγμα σε Σουηδικές Κορώνες. Γύρισα στο ξενοδοχείο και από εκεί με το λεωφορείο πήγαμε ως το Christianborg, όπου και το παλιό χρηματιστήριο και από εκεί με τα πόδια στο λιμάνι να πάρουμε το ταχύπλοο καταμαράν για την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Σουηδίας, το Malmo. Η θάλασσα λάδι και το ταξίδι των 45΄ λες και ήταν σε αυτοκινητόδρομο.
Απέναντι από το λιμάνι του Malmo το υπέροχο κτίριο του ταχυδρομείου και λίγο πιο πέρα ο σταθμός των τρένων που ήταν και η αφετηρία μας για τον τελικό μας προορισμό. Το μικρό ηλεκτρικό τρένο για την Lund, το Pagatagen,  όμορφο, αθόρυβο και χαρούμενα στολισμένο με τις χήνες του Νιλς Χόλγκερσεν, κατάπιε τα λιγότερα από 20 χιλιόμετρα της εντελώς επίπεδης διαδρομής σε 15 λεπτά. Το τοπίο, χαρακτηριστικό της Ν.Σουηδίας, καλλιεργημένο σε όλη του την έκταση και 1-2 χωριά που είδαμε είχαν τη χαρακτηριστική βορειοευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Κοπεγχάγη. Καλώς σας βρήκαμε κύριε Άντερσεν!!

25-31 Ιουλίου 1996
-Τελικά θα πάω στο πανεπιστήμιο της Lund για έξι μήνες και βλέπουμε. Οι εργασίες μου τους αρέσανε και με ενημέρωσαν ότι γίνομαι δεκτός.
-Lund; Και που πέφτει αυτή η πόλη;
-Στη Scania.
-Scania εγώ ξέρω μόνο φορτηγά και λεωφορεία.
-Εκεί τα φτιάχνουν.
-Και που είναι ρε Γ…… η Scania;
-Νότια Σουηδία.
Έτσι ο Γ….. έφυγε για Σουηδία και ένα μήνα μετά που ήρθε για λίγες μέρες να δει την οικογένειά του μας είπε και τι δε μας είπε! Και για τη Σουηδία και τη ζωή εκεί πάνω αλλά και για την απέναντι Δανία και την πρωτεύουσά της την Κοπεγχάγη. Έτσι μου καρφώθηκε η ιδέα και άρχισε να με τριβελίζει. Το καλοκαίρι ταξίδι στο βορρά. Σκανδιναβία! Άρχισα λοιπόν το ψάξιμο. Είδα τα πρακτορεία και δεν μου έκανε κανένα πρόγραμμα. Ένας φίλος που δούλευε σε πρακτορείο έψαξε για εισιτήρια και ξενοδοχείο. Πολύ ακριβά. Τη χρονιά εκείνη η Κοπεγχάγη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και ίσως αυτό να έπαιζε το ρόλο του. Αλλά έλα που εγώ είχα μουλαρώσει! Θα τα καταφέρουμε μωρέ!. Και τα καταφέραμε.

1η ημέρα

Πέμπτη 25 Ιουλίου 1996. Η ημέρα της κηδείας της Εθνικής μας σταρ, της Αλίκης και η Αθήνα καίγεται από τη ζέστη. Στις 3.30 το μεσημέρι με ένα Μπόινγκ 737-400 της Ο.Α. πετάγαμε για Κοπεγχάγη απευθείας πτήση. Η κόρη μου, στα 8 της έκανε το πρώτο της ταξίδι με αεροπλάνο και το πρώτο στο εξωτερικό και φοβόταν λίγο. Τρεις και μισή ώρες αργότερα κατεβαίναμε στο αεροδρόμιο της Δανέζικης πρωτεύουσας. Καλοκαίρι, βορράς και 6 το απόγευμα σχεδόν μεσημέρι. Θερμοκρασία ανοιξιάτικη. Γύρω στους 20. Τέλεια! Παίρνουμε ένα ταξί και πάμε στο ξενοδοχείο περνώντας μέσα από το κέντρο της πόλης που μας δίνει την καλύτερη πρώτη εντύπωση. Το ξενοδοχείο είναι στο κέντρο, παλιό κτίριο με τον τελευταίο όροφο, όπου και το δωμάτιό μας, σοφίτα. Αν και η πρώτη εικόνα του δωματίου με την επικλινή στέγη και τα μικρά παράθυρα μας απογοήτεψε λίγο, η καλή μας διάθεση σε συνδυασμό με τη θαυμάσια λιακάδα έξω δεν μας άφησαν περιθώρια για γκρίνια. Κατεβήκαμε στο δρόμο και χαζέψαμε λίγο την περιοχή. Η πρώτη μας εντύπωση αφορούσε τα πολλά, μα πάρα πολλά ποδήλατα. Τι ήταν αυτό; Άντρες, γυναίκες, γέροι, νέοι, παιδιά όλοι πάνω σε ένα ποδήλατο. Και όλα αυτά τα ποδήλατα κινούνταν σε ειδικούς ποδηλατοδρόμους, με τα δικά τους φανάρια. Και οι οδηγοί των αυτοκινήτων να σέβονται τους ποδηλάτες και τους πεζούς απόλυτα. Αλλά και οι πεζοί δεν παραβιάζουν τα σήματα και τα φανάρια.
Με ένα ταξί πήγαμε στην πλατεία του Δημαρχείου. Μεγάλη η πλατεία και γύρω όμορφα τούβλινα κτίρια  που στέγαζαν εταιρείες, σπίτια, γραφεία και στα ισόγεια μαγαζιά.
Η μια πλευρά της πλατείας καταλαμβάνεται από το μοναδικό Δημαρχείο. Τι λόγια να βρει να πει κανείς γι αυτό το κτίριο και να αποδώσει την πραγματικότητα. Μάλλον δεν υπάρχουν
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...