Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το 'Άγιο Φως" της Ανάστασης

Μεγάλο Σάββατο 26 Απριλίου 2003
Μεγάλο Σάββατο, δέκα και μισή το βράδυ. Άνθρωποι, ντυμένοι με τα καλά τους είναι μαζεμένοι στο λιμάνι της Καρύστου στη νότια Εύβοια. Είναι φανερό ότι κάτι περιμένουν. Σε λίγο κάποια καΐκια με τα φώτα αναμμένα και μερικές ψαρόβαρκες, ξεκινούν και ανοίγονται στη θάλασσα.
Οι άνθρωποι που περιμένουν αρχίζουν να δείχνουν προς τον κάβο. Μόλις φάνηκε πίσω του ένα καΐκι. Ένα καΐκι κατάφωτο! Τα καΐκια και οι βάρκες που έφυγαν πάνε να το προϋπαντήσουν. Όλα μαζί πλησιάζουν. Την ίδια ώρα εμφανίζεται από τη μεριά του Άη Νικόλα μια πομπή. Μπροστά τα παπαδοπαίδια με σταυρούς, θυμιατά και εξαπτέρυγα. Και πίσω οι ιερείς.
Το καΐκι πλησιάζει και σε αυτά που το συνοδεύουν ανάβουν κόκκινες δάδες καπνού και βεγγαλικά. Μπαίνοντας στο λιμάνι τα αραγμένα πλεούμενα κορνάρουν καλωσορίζοντάς το. Στην προβλήτα παπάδες και ψάλτες ψάλλουν. Έφτασε το «Άγιον Φως»! Πάνω στο καΐκι ένας ιερέας κρατάει το φαναράκι με το Άγιο Φως που πήγαν να παραλάβουν στο λιμάνι της Ραφήνας. Το καΐκι δένει, ο επικεφαλής ιερέας παραλαμβάνει το Άγιο Φως και η πομπή ξεκινάει για τον Ναό. Την ίδια ώρα οι καμπάνες χτυπούν καλωσορίζοντάς το και αυτές και καλώντας τους πιστούς στη λειτουργία της Ανάστασης.
Σε λίγο θα ακουστεί το «Δεύτε Λάβετε Φως» και χιλιάδες κεριά θα φωτίσουν την πλατεία γύρω από την εκκλησία και το «Χριστός Ανέστη» μάταια θα προσπαθεί να ακουστεί εν μέσω χιλιάδων κροτίδων και βεγγαλικών που θα κάνουν τη νύχτα μέρα.
Χρόνια Πολλά! Και του χρόνου!

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/112333101407674010719/Karystos2642003 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...