Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Το ταξίδι στο βορρά!

 Στη Νορβηγία, τη γη των νερών και …. των Trolls! Μέρος 1ο

15 Μαΐου 2023

 


Ήταν 8 το πρωί όταν το Airbus της Aegean απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»


για ένα ταξίδι προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

και σχεδόν 4 ώρες μετά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Gardermoen» του Όσλο, της πρωτεύουσας της Νορβηγίας. Ένα ταξίδι-«Όνειρο» πάνω από τον σχεδόν ολοκληρωτικά νεφοσκεπή ουρανό της Ευρώπης, μόλις είχε ξεκινήσει.

Μόνο πάνω από την Εύβοια (πόσο καλά φάνηκαν οι Πεταλιοί και η Νότια Εύβοια με το ακρωτήρι του Καβοντόρου και στο βάθος την Άνδρο!)

και τη Σκύρο δεν είχε σύννεφα, μετά όλα άσπρα.

Κάτι μέχρι να πάρουμε αποσκευές, κάτι να κάνουμε τις διαδικασίες για την παραλαβή του αυτοκινήτου, που είχαμε νοικιάσει και τελικά να πάμε για μια επίδειξή του, μιας και μου έδωσαν ένα αυτόματο, που εγώ δεν είχα ξαναοδηγήσει, κάτι τα σχεδόν 50χμ μέχρι το ξενοδοχείο, φτάσαμε εκεί μεσημέρι. Μιας και είχαμε κοιμηθεί ελάχιστα, ξαπλώσαμε για λίγο πριν βγούμε για την πρώτη μας γνωριμία με τη Νορβηγική πρωτεύουσα.

Ξεκινήσαμε απόγευμα. Άλλωστε είχε λιακάδα και η μέρα κρατά μέχρι πολύ αργά. «Νυχτώνει» περασμένες 10.30!

Το ξενοδοχείο μας ήταν σε ένα από τα προάστια στα βόρεια της πόλης. Ξεκινήσαμε για να πάμε στη δυτική πλευρά του κέντρου, στο πάρκο Vigeland.

Πριν όμως περάσαμε να δούμε την παλιά εκκλησία του Aker.

Είναι το παλιότερα κτίσμα της πόλης, φτιάχτηκε τον 12ο αι από ασβεστόλιθο και τροποποιήθηκε στα μέσα του 19ου. Δυστυχώς τη βρήκαμε κλειστή και γύρω της σκαλωσιές και οικοδομικά υλικά, μιας και όπως φαίνεται γίνονταν έργα.

Έτσι περιορίστηκα σε μερικές φωτογραφίες, έξω από τα προσωρινά κιγκλιδώματα, από το νεκροταφείο, που βρίσκεται γύρω της

και το πάρκο.

Γενικά η γειτονιά αυτή είναι ήσυχη, γραφική και με πράσινο, πράγμα που όπως θα βλέπαμε δεν λείπει και από την υπόλοιπη πόλη.

Μπήκαμε πάλι στο αυτοκίνητο και σε λίγο φτάσαμε σε ένα πάρκινγκ έξω από το Frognerparken ή όπως είναι γνωστό, κυρίως στους ξένους, πάρκο Vigeland.

Το πάρκο αυτό είναι ο πιο γνωστός χώρος πράσινου της πόλης,

που χρησιμοποιείται από τον κόσμο για βόλτα, πικ νικ και άσκηση, είτε ατομική, είτε ομαδική. Ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη έκθεση γλυπτικής στον κόσμο με έργα ενός μόνο καλλιτέχνη.

Πάνω από 200 έργα, μικρά ή μεγάλα από μπρούτζο, χυτοσίδηρο ή γρανίτη, με ανθρώπινες φιγούρες σε διάφορες στάσεις και σε διάφορους συνδυασμούς. Αποτελούν δε την αποθέωση του γυμνού ανθρώπινου σώματος, μιας και όλες είναι γυμνές. Είτε πρόκειται για μικρά παιδιά, για γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένους ή ηλικιωμένες. Όλα αυτά τοποθετημένα σε έναν άξονα 850μ, από την κεντρική είσοδο μέχρι τον «Τροχό της Ζωής».

Στη γέφυρα (Broen),

το σιντριβάνι (Fontenen),

το πλάτωμα με τον εμβληματικό «Μονόλιθο» (Monolitten) στο πιο ψηλό σημείο αυτής της διαδρομής

και τέλος την κλίμακα με τον «Τροχό της Ζωής».

Σε όσα σημεία υπάρχουν σιδερένιες πύλες, όλες έχουν γυμνές ανθρώπινες φιγούρες. Όλα έργα του μεγάλου Νορβηγού γλύπτη, του Gustav Vigeland (1869-1943).

Επειδή παρκάρακε στο πλάι δεν ακολουθήσαμε τον άξονα με τα γλυπτά από την είσοδοα αλλά σχεδόν ανάποδα, από την πλατφόρμα με τον μονόλιθο.

14,20μ ύψος είναι ένα σύμπλεγμα 121 κορμιών, που αγκαλιάζονται, παλεύουν, προσπαθούν να φτάσουν ψηλά. Όλα αυτά σε ένα γρανιτένιο μονόλιθο. Βρίσκεται σε ένα μικρότερο επίπεδο, στο οποίο φτάνουν σκάλες

με πολλά άλλα γρανιτένια συμπλέγματα. Γενικά όλα είναι πολύ εντυπωσιακά, αλλά πολλά από αυτά τα συμπλέγματα, όπως και ο μονόλιθος, είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Από εκεί είδαμε και στο βάθος, προς τα δυτικά τον «Τροχό της Ζωής».

Κατεβήκαμε και πήγαμε προς το σιντριβάνι.

Είναι τετράγωνο και γύρω του έχει ένα μεταλλικό τοιχίο με μικρές παραστάσεις σε μετώπες, με ανθρώπινες, αλλά και μορφές ζώων.

Πάνω στο τοιχίο είναι οι γλυπτές συνθέσεις, που αποτελούνται από γυμνές ανθρώπινες μορφές και δέντρα. Και εδώ τα μηνύματα δύσκολα φαίνονται.

Η συνέχεια προς τα ανατολικά και την κεντρική είσοδο είναι η γέφυρα

πάνω από τη «λίμνη» του πάρκου.

Κατά μήκος της και από τις δύο πλευρές έχει πολλές ανθρώπινες φιγούρες, κυρίως πατεράδων με τα παιδιά τους.

Πλάκα έχει το πολύ γνωστό «θυμωμένο αγόρι».

Στο βάθος, μετά την κεντρική είσοδο είναι η έπαυλη Frogner (Frogner Manor)

Αφού κάναμε τη βόλτα μας, θαυμάσαμε τα έργα τέχνης, αλλά και το υπέροχο πάρκο και αφού είδαμε κόσμο και λαό να τρέχει, να περπατάει, να κάνει γυμναστική κλπ, γυρίσαμε στο αυτοκίνητο και λίγη ώρα μετά φτάσαμε στο δωμάτιό μας για την πρώτη μας βραδιά στη βόρεια τούτη χώρα.

Καλώς σε βρήκαμε Νορβηγία, καλώς σας βρήκαμε σκανταλιάρικα trolls. Παρακαλώ να είστε καλά μαζί μας!

Ένα βίντεο με κάποιες διαδρομές στους δρόμους του Όσλο


(το ταξίδι συνεχίζεται Άνθρωποι της θάλασσας, άνθρωποι της γης!


θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας




 


3 σχόλια:

  1. Γεια σου φιλε Δημο. Οσα ταξιδια και να κανει κανεις πιστευω οτι το ταξιδι στην υπεροχη Νορβηγια ξεχωριζει. Υπεροχη φυση, Θανθρωποι πουλιά οπου στα αυτοκινητα τους εχουν αετους, καγιακ, σκι κλπ. Τα υπεροχα φιορδ και τα ξυλινα σπιτια των ψαραδων, οι πανεμορφες πολεις τους. Θα απολαυσω την διηγηση σου και θα ειναι σαν να επαναλαμβανω ενα αντιστοιχο δικο μου ταξιδι σε αυτη την πανεμορφη Χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.15 μέρες μετά δηλ. 30-5-23,βρέθηκα στο πάρκο με τα γλυπτά του Vigeland.Είχαμε ελληνίδα ξεναγό και μας εξήγησε ένα-ένα τα γλυπτά.Εχει βγάλει και βιβλιο για ελληνόφωνους για τα γλυπτά Vigeland(ξεναγός Νατάσα Θεοφυλάκη)....Την ώρα που ήμουνα στο πάρκο είχε πολύ δυνατό ήλιο και η φωτογραφία με το θυμωμένο αγόρι,δεν βγηκε καλή,μπορώ να πάρω τη δική σου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η δική μου δεν είναι καλή γιατί είχα κόντρα τον ήλιο. Μπορείς να την πάρεις αρκεί να αναφέρεις την πηγή

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...