Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η 1η μέρα της Άνοιξης και οι Παγκόσμιες μέρες!

 

Κάθε χρόνο, γύρω στις 21 του Μάρτη έχουμε την Εαρινή Ισημερία (για το 2021 είναι στις 20/3). Τη μέρα δηλ. που η διάρκεια της ημέρας και αυτή της νύχτας είναι ίσες. Το γεγονός των ίσων «ποσοτήτων» σκότους και φωτός, είναι ουσιαστικά η μετάβαση από το ένα στο άλλο, η μετάβαση από το Χειμώνα στην Άνοιξη.


Τη μέρα αυτή διάλεξαν οι φορείς, που θεσμοθετούν τις διάφορες Παγκόσμιες Ημέρες, για να καθιερώσουν, όχι μία, όχι δύο αλλά εφτά Παγκόσμιες μέρες.

Στις 21 Μαρτίου λοιπόν, έχουν καθιερωθεί: 

1. η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού  

    2. η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας  

    3. η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης     

    4. η Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down 

    5. η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου 

    6. η Διεθνής Ημέρα του Νορούζ και 

    7. η Παγκόσμια Ημέρα των Χρωμάτων

(Πληροφορίες για τις Παγκόσμιες Ημέρες στο Σαν Σήμερα)

 

Το 2015 έκανα ένα ταξίδι στο Ιράν. Κάποιες από τις εικόνες στην υπέροχη αυτή χώρα σχετίζονται με δύο από αυτές τις ημέρες.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.[…]

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, […]

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/8

 

Ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο σπουδαιότερος, ποιητής της Περσίας, έζησε στην Περσία τον 14ο αι. Ήταν ο Khwāja Šamsu d-Dīn Muḥammad Hāfez-e Šīrāzī, γνωστός ως Χαφέζ. Γεννήθηκε στην πόλη Σιράζ, όπου έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή. Ύμνησε το κρασί και τον έρωτα και παρά το ότι αυτά τα δύο αντιτίθενται σε αυτά που πρεσβεύουν οι μουλάδες, δεν τόλμησαν να τον απαγορεύσουν.

Οι Ιρανοί λατρεύουν την ποίηση και κυρίως αυτή του Χαφέζ. Ξέρουν και απαγγέλουν απ’ έξω μεγάλο μέρος του έργου του.

Στο πάρκο που βρίσκεται ο τάφος του, θα δεις μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες να αφήνουν ένα λουλούδι πάνω του, να ακουμπούν το χέρι τους πάνω στην ταφόπλακα και να απαγγέλουν στίχους του. Εντυπωσιακή η εικόνα (Στο Σιράζ των ποιητών και των κήπων!).

Διεθνής Ημέρα του Νορούζ

Η Διεθνής Ημέρα του Νορούζ καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010 για να τιμήσει μια ανοιξιάτικη γιορτή περσικής προέλευσης, με ιστορία 3.000 ετών, που συμπίπτει με την περσική πρωτοχρονιά.

Το Νορούζ (Νέα Ημέρα) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου στο Ιράν (αν και το ισλαμικό ιερατείο τη θεωρεί ειδωλολατρική) και τις γύρω χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον περσικό πολιτισμό.

Στην απόφαση του ΟΗΕ αναφέρεται κι ένας στίχος του Πέρση ποιητή Τζαλαλουντίν Ρουμί (1207-1273), που θεωρεί το Νορούζ «γιορτή αναγέννησης του πλανήτη και των ψυχών μας».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/252

 

Το Νορούζ, η 21η Μαρτίου, για τους Ιρανούς είναι η δική τους πρωτοχρονιά. Για να το γιορτάσουν ετοιμάζουν στα σπίτια τους ένα τραπέζι και το στολίζουν με ένα σωρό συγκεκριμένα καλούδια, όλα με τους αντίστοιχους συμβολισμούς. Πολύ όμορφες εικόνες, που τις βλέπαμε και σε πιο δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία  (Iσφαχάν, το μισό του κόσμου! 1ο).

Με αυτές τις εικόνες εύχομαι Καλή Άνοιξη σε όλους και με το καλό να ξεμπερδέψουμε με το βαρύ «χειμώνα», που μας ταλαιπωρεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...