Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Libero • In the Heart of the Wood!

20 Ιουλίου 2021

Ήταν βραδάκι σαν πέρασα την πύλη του Μπούρτζι της Καρύστου, του μεσαιωνικού, παραθαλάσσιου κάστρου, που πολλές φορές έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις, κυρίως πολιτιστικές, για να δω μια έκθεση χαρακτικής που εδώ και λίγες μέρες λαμβάνει χώρα εδώ.


Η έκθεση έχει τίτλο «LiberoIn the Heart of the Wood», προφανώς παίζοντας με το όνομα του καλλιτέχνη (Γιώργος Λυμπερόπουλος) και την τεχνική που χρησιμοποιεί (ξυλογραφία).

Στο στεγασμένο «διάδρομο», που πάει γύρω-γύρω όλο το κάστρο ο Γιώργος Λυμπερόπουλος,

εκθέτει σε 10 σταντ

66 έργα,

κυρίως με ανθρώπινες φιγούρες.

Μια τέχνη ποπ (pop art) με πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Παραθέτω το Δελτίο Τύπου της έκθεσης και το σημείωμα της Ιστορικού Τέχνης Νικολένας Καλαϊτζάκη:

 

Ατομική Έκθεση Χαρακτικής

Γιώργος Λυμπερόπουλος

"LiberoIn the Heart of the Wood"

Φρούριο Μπούρτζι Καρύστου

Ο εικαστικός Γιώργος Λυμπερόπουλος παρουσιάζει στο κοινό την νέα του ατομική έκθεση χαρακτικής με τίτλο: "Libero • In the Heart of the Wood / Libero • Στην Καρδιά του Ξύλου", η οποία θα φιλοξενηθεί στο φρούριο Μπούρτζι της Καρύστου από τις 10 έως και τις 25 Ιουλίου του 2021. Το παράκτιο μεσαιωνικό φρούριο Μπούρτζι Καρύστου, παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει, κατόπιν αιτήματος του καλλιτέχνη για την παρουσίαση της ατομικής του έκθεσης.

Η Ιστορικός της Τέχνης, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Ελλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει σχετικά με την έκθεση:

"Στην μεσαιωνική αγκαλιά ενός φημισμένου κάστρου με άτρωτες πολεμίστρες και όλα αυτά τα θαυμαστά που συνθέτουν και χαρακτηρίζουν την πλανεύτρα ομορφιά ενός οικοδομήματος που παραδόθηκε αβίαστα στον αιώνιο χρόνο της ιστορίας των ανθρώπων, καθώς έγινε πολύτιμο κοινό τους κτήμα, ένας σύγχρονος εικαστικός της εποχής, ο Γιώργος Λυμπερόπουλος, συστήνει στους επισκέπτες έργα που προέρχονται από την "Καρδιά του Ξύλου".

Πρόκειται για μία σειρά από ξυλογραφίες των τελευταίων 25 ετών ακατάπαυστης αναζήτησης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και έμπνευσης

που οδηγούν τον θεατή σε ένα γεμάτο εικόνες και ελκυστικούς προορισμούς ταξίδι  

στον κόσμο μιας σαγηνευτικής pop art κουλτούρας που είναι φτιαγμένη από αλήθειες, διαστρεβλώσεις του πραγματικού και εμφάσεις, επινοήσεις του νου, αλλά και της φαντασίας σκαρφίσματα.

Με την ανθρώπινη φιγούρα και την εντυπωσιακά φροντισμένη ψυχογραφική αποτύπωση του στιγμιαίου - και παντοτινού τους χρόνου μαζί - να αποβαίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του εικαστικού,  

ο ρεαλισμός της μορφής των πολλών και διαφορετικών εικονιζόμενων προσώπων που ο δημιουργός

τους ανάγει σε πρωταγωνιστές φλερτάρει παθιασμένα, όσο και οριακά με την φαντασία της σφαίρας των καρτούν στο σημείο της σχεδιαστικής τους προσέγγισης, πράξης και ακολουθίας".

Ημερομηνίες διεξαγωγής έκθεσης:

10 - 25 Ιουλίου 2021

Τόπος διεξαγωγής:

Φρούριο Μπούρτζι

Διεύθυνση: Κριεζώτου, 34001, Κάρυστος

Ωράριο λειτουργίας χώρου:

Δευτέρα - Κυριακή: 8:30 π.μ. - 15:30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

 

Ο Γιώργος Λυμπερόπουλος είναι ζωγράφος-καλλιτέχνης ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλους τον Ηλία Δεκουλάκο και τον Χρόνη Μπότσογλου και χαρακτική με τον Γιώργο Μήλιο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Intergrated Master) στην ειδικότητα των Εικαστικών Τεχνών με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχουν δημοσιευθεί έργα του στο ένθετο περιοδικό 9 της Ελευθεροτυπίας (εξώφυλλα). (από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη https://liberoart.gr/home/)

 

Σημείωση

Στον αίθριο χώρο του κάστρου υπάρχει μια έκθεση φωτογραφίας των μνημείων της Ελλάδας, που βρίσκονται στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 

 

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...