Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Μόναχο, μικρή βόλτα στη Χριστουγεννιάτικη Marienplatz.


16 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 8.00 το πρωί. Ο ήχος των τροχών που ακούμπησαν στο διάδρομο του αεροδρομίου του Μονάχου ακούστηκε τη στιγμή που φάνηκε ο διάδρομος!! Πρώτη φορά έβλεπα τέτοια ομίχλη. (Η σύγκριση αναπόφευκτη. Ποιο αεροσκάφος θα προσγειωνόταν σε Ελληνικό αεροδρόμιο με τέτοιες συνθήκες; Δεν ξέρω αλλά προβληματίζομαι.)

Damen und Herren, Herzlich Willkommen in Munchen. Κυρίες και Κύριοι Καλώς Ήλθατε στο Μόναχο! Το Α320 της Lufthansa μόλις είχε φτάσει και εμείς είχαμε στη διάθεση μας περίπου έξι ώρες μέχρι το δεύτερο μέρος του ταξιδιού μας για Κρακοβία που ήταν και ο τελικός μας προορισμός. Οι βαλίτσες είχαν φορτωθεί για Κρακοβία και εμείς γρήγορα-γρήγορα βγήκαμε από το αεροδρόμιο και από το Σιδηροδρομικό Σταθμό πήραμε το S8 για το κέντρο της πόλης. Σε όλη τη διαδρομή το τοπίο χιονισμένο. Λευκά Χριστούγεννα στον ορίζοντα!! Κατεβήκαμε μετά από 40΄ δύο στάσεις πριν τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στη στάση Marienplatz. Ήταν νωρίς το πρωί και τα μαγαζιά μόλις είχαν αρχίσει να ανοίγουν. 

Το ίδιο και τα ξύλινα σπιτάκια-καταστήματα με τα Χριστουγεννιάτικα στην πλατεία. .Η ομίχλη ακόμα χαμηλά κάλυπτε τα ψηλά τμήματα των ιστορικών κτιρίων αφήνοντάς τα να φαίνονται αμυδρά δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη φαντασία να πλάσει εικόνες απόκοσμες και παραμυθένιες. Στην πλατεία δεσπόζει το Νέο Δημαρχείο(Neues Rathaus), νεογοτθικού ρυθμού (1867-1908) με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο Glockenspiel) με τις κινούμενες φιγούρες σε δύο επίπεδα. Στο πάνω η κονταρομαχία των ιπποτών (Ritterturnier) που έγινε το 1568 με την ευκαιρία του εορτασμού των γάμων του βασιλιά και στο κάτω ο χορός για τη λήξη του λοιμού στα 1517 (Schafflertanz). Ακριβώς στις 12.00 το μεσημέρι άρχιζε η παράσταση που ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα (ο οδηγός για το Μόναχο Lonely Planet/Οξύ από τον οποίο και όλες οι πληροφορίες εδώ, έλεγε ότι η παράσταση γίνεται στις 11.00). Οι εσωτερικές αυλές του κτιρίου ήταν κι αυτές στολισμένες χριστουγεννιάτικα. Στην πλατεία μερικά ακόμα μνημεία συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της τόσο όμορφης γωνιάς της Γερμανίας. Το γοτθικό Παλαιό Δημαρχείο (Altes Rathaus) του 15ου αιώνα, ο επίσης γοτθικός ναός του Αγ. Πέτρου (St. Peterskirche), ο παλιότερος της πόλης, και η Πηγή των Ψαράδων (Fischbrunnen), όπου το Μεσαίωνα βουτούσαν τα ποταμόψαρα για να διατηρούνται φρέσκα. Φυσικά την εποχή της επίσκεψής μας η πλατεία είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά. Και όμορφη, πολύ όμορφη!!


Πήραμε την πεζοδρομημένη εμπορική Kaufingerstrasse προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Εορταστική ατμόσφαιρα παντού.
Ο κόσμος παρόλο που ήταν νωρίς και το κρύο τσουχτερό κυκλοφορούσε, έμπαινε στα μαγαζιά και ψώνιζε. Στρίψαμε δεξιά και φτάσαμε στην Εκκλησία της Παναγίας (Frauenkirche), του 15ου αιώνα, όλη φτιαγμένη από κόκκινο τούβλο, με τους δύο πύργους της να χάνονται μέσα στην ομίχλη. Είναι η μεγαλύτερη της Νότιας Γερμανίας και μέσα υπάρχει ο τάφος του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Δ΄. Τεράστια και πολύ επιβλητική μέσα στη λιτότητά της. Από την εκκλησία βγήκαμε ξανά στον πεζόδρομο που τώρα πια στενεύει και ονομάζεται Neuhauser strasse. Στον πεζόδρομο κυριαρχεί ένα πολύ εντυπωσιακό, πολύ μεγάλο, πολύ μοντέρνο και πολύ κόκκινο φωσφοριζέ ξύλινο γλυπτό.
Κάτσαμε για ένα καφέ και για να ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι μας και λίγο μετά κίνησα για την Karlsplatz, ακριβώς έξω από τα όρια της παλιάς πόλης από την οποία την χωρίζει η πύλη Karlstor, μοναδικό κατάλοιπο του μεσαιωνικού κάστρου που περιέβαλε την παλιά πόλη. Στην πολυσύχναστη ημικυκλική πλατεία αυτές τις μέρες είχαν φτιάξει ένα παγοδρόμιο. Την ώρα που έφτασα ακουγόταν ένα βαλς και ένα ζευγάρι μιας κάποιας ηλικίας στροβιλίζονταν στον πάγο με ιδιαίτερη χάρη. 
Με την ίδια χάρη που συνέχισαν με ένα Rock n’ Roll. Συνεχίσαμε τις βόλτες μας στα στενά γύρω από την πλατεία και βρεθήκαμε στις 12.00 ακριβώς για να δούμε την παράσταση στο Glockenspiel. Κάναμε λίγα ψώνια για χριστουγεννιάτικα δώρα και ξανά για το αεροδρόμιο. Σε λίγο θα πετάγαμε για την Κρακοβία, όπου μας περίμεναν οι νέοι μας φίλοι. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.Περισσότερες φωτογραφίες: http://picasaweb.google.com/dimosf1956/GERMANYMunich16122008#

1η δημοσίευση: www.travelstories.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...